c S
Spremembe zakona in pravilnik bodo podaljšali čakalne dobe 23.01.2018 16:09 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije je opozorilo, da novela zakona o pacientovih pravicah in pravilnik o najdaljših dopustnih čakalnih dobah na sekundarnem nivoju ne bosta skrajšala čakalne dobe bolnikov, temveč jih bosta kvečjemu podaljšala. Zakon in pravilnik tako ne bosta dosegla želenih učinkov, so opozorili.

Novela zakona ohranja stopnje nujnosti nujno, hitro in redno, dodaja pa še zelo hitro. Uvedba slednje ne skrajšuje ali poenostavlja samega naročanja, saj Razširjeni strokovni kolegiji še niso objavili smernic in kriterijev razvrščanja. Edino merilo razvrščanja bolnikov med stopnjama hitro in zelo hitro bo triaža napotnice, zdravniki pa bodo tako prepuščeni lastni presoji, ki je lahko kaznovana z globo, so opozorili v združenju. S sprejetim zakonom in pravilnikom se bodo čakalne dobe po njihovi oceni kvečjemu podaljšale, saj bodo bolniki s stopnjo nujnosti redno potisnjeni še nižje na čakalni seznam.

V združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov so ob sredini stavki sindikatov javnega sektorja izpostavili tudi, da sami niso bili deležni dviga plač, kot pogosto izpostavljajo predstavniki javnih uslužbencev.

Novela zakona, ki se je začela uporabljati v nedeljo, ohranja stopnje nujnosti nujno, hitro in redno, dodaja pa še zelo hitro. V pravilniku je opredeljeno, da mora biti bolnik pri tej napotnici obravnavan v 14 dneh od predložitve napotnice.

Izvajalci bodo lahko po novem s čakalnih seznamov črtali tiste bolnike, ki čakajo na operativni poseg, pa bodisi niso zmožni zanj bodisi ga zaenkrat ne želijo opraviti. Tako naj bi prišli do realnih čakalnih dob. Ti bolniki bodo nato, ko bodo zmožni na poseg, prioritetno uvrščeni na seznam.