c S
Kadunc zaenkrat ne komentira napovedi Biziljeve, Baškovič pa njeno potezo pozdravlja 23.01.2018 16:09 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Generalni direktor RTVS Igor Kadunc zaenkrat ni želel komentirati napovedi direktorice televizije Ljerke Bizilj, da bo predčasno odšla z direktorske funkcije. Razlog je v tem, da še ni prejel pisne izjave Biziljeve, so danes za STA pojasnili v njegovi pisarni. Predsednik programskega sveta RTVS Ciril Baškovič pa je njeno potezo pozdravil.

Biziljeva je v ponedeljek obvestila programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS), da bo funkcijo direktorice televizije končala predvidoma aprila, kar je nekaj mesecev pred iztekom mandata. Štiriletni mandat bi se ji sicer iztekel novembra. Kot razlog za takšno odločitev je navedla, da bo s predčasnim odhodom nasledniku omogočila pripravo programskega načrta za leto 2019, ki ga bo tudi izvajal.

V današnji izjavi za STA je direktorica Televizije Slovenija (TVS) Biziljeva potrdila, da generalnemu direktorju nacionalne RTV hiše še ni poslala pisne izjave. Zaenkrat tudi ni povedala, kdaj mu jo namerava poslati. Pojasnila pa je, da sta s Kaduncem že govorila o tej temi, a ju podroben pogovor še čaka. Kakšen je bil Kadunčev odziv na njeno odločitev, ni želela komentirati.

Sicer se je programski svet v ponedeljek seznanil s poročilom o odgovornosti za dogajanje na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču pred enim letom, ko je TVS presegla načrtovane stroške za izvedbo izbora evrovizijske skladbe EMA 2017 za 711.000 evrov. Del svetnikov je zato vnovič zahteval, naj se primer razišče, odgovorne za napake pa kaznuje.

Kadunc je svetnikom zagotovil, da je vodstvo RTVS že sprejelo ukrepe, ki v prihodnje onemogočajo takšne in podobne primere. Generalni direktor v poročilu ni omenil morebitne objektivne odgovornosti direktorice TVS. Radio Slovenija pa je danes poročal, da je po neuradnih informacijah vsa odgovornost za porabo tolikšne vsote denarja v analizi primera pripisana Biziljevi.

"Njeno potezo zelo cenim," pa je napoved Biziljeve o predčasnem končanju funkcije komentiral predsednik programskega sveta RTVS Baškovič. Po njegovih besedah so redki, "ki se v situaciji, v kakršni se je znašla ona, ko se ji kot prvi glavi na Televiziji Slovenija očita, da so njeni podrejeni storili precej zdrsov, napak, tudi finančnih", odloči za takšen korak.

Primer Biziljeve je v zadnjih letih, ko je imela RTVS veliko problemov z vodilnimi kadri, zelo zdravilen in koristen tako za notranje razmere kot navzven, je opozoril Baškovič. Po njegovih besedah bo "hiša s tem pokazala, da zmore kadrovske preboje na ključnih mestih". Pri tem je pojasnil, da s Kaduncem še nista govorila o napovedi Biziljeve.

"Upam pa si trditi, da se bo generalni direktor odzval s pripravo razpisa, kar bo omogočilo pravočasno imenovanje novega direktorja televizije," je še dodal Baškovič.

Programski svet RTVS se je sicer v ponedeljek sestal na zadnji seji v tem mandatu, ki se mu bo iztekel v petek. Konec štiriletnega mandata zdajšnjega sveta pa ne pomeni tudi konca mandata za vse njegove člane. Osem od 29 svetnikov je namreč mandat nastopilo šele maja 2016 in ga bodo nadaljevali tudi v novi sestavi.