c S
Slovenija se pogaja o črpanju evropskih sredstev za drugi tir brez sodelovanja strateškega partnerja 23.01.2018 15:48 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Na infrastrukturnem ministrstvu se je mudila madžarska delegacija na čelu državnim podsekretarjem Lazslom Mosoczijem, strani pa sta največ časa namenili drugemu tiru. Državni sekretar Jure Leben je ob tem dejal, da se v Bruslju pogaja o tem, da bi lahko Slovenija sredstva EU za projekt črpala tudi brez sodelovanja strateškega partnerja.

Leben je uvodoma pojasnil, da ni šlo za pogajanja z Madžari glede morebitnega sodelovanja pri projektu gradnje drugega tira Koper-Divača, saj se bodo ta začela, ko in če bo odbor DZ za zunanje zadeve vladni pobudi za sklenitev meddržavnega sporazuma prižgal zeleno luč. Seja odbora bo 6. februarja.

Na današnjem srečanju je državni sekretar in vodja projekta drugi tir madžarsko delegacijo seznanil predvsem s sklepi parlamentarne komisije za nadzor javnih financ in jim pojasnil, kaj ti pomenijo za nadaljevanje projekta.

Komisija je sicer vlado s sklepoma pozvala, naj ustavitvi pogovore z Madžarsko, dokler pobude za sklenitev pogodbe ne potrdi pristojni odbor, zahtevali pa so tudi, naj ji vlada predloži načrt izgradnje drugega tira brez kapitalske udeležbe Madžarske.

Leben je danes poudaril, da ima vlada jasno začrtan "plan A", ki ga je potrdila tudi Evropska komisija. Če slučajno strateški partner izstopi iz projekta drugi tir, bi to po Lebnovih besedah pomenilo, da bi morala Slovenija sama zagotoviti del manjkajočega finančnega vložka iz proračuna ali kakšnega drugega vira.

"Vemo, da je proračun za leto 2018 in 2019 zaprt in vemo da imamo v njem že projekte. Če bi morali torej denar zagotoviti iz proračuna, to pomeni, da drugi projekti ne bi mogli biti izvedeni," je poudaril Leben in pri tem navedel tretjo razvojno os ter različne obvoznice.

Leben se je sicer prejšnji teden mudil v Bruslju, kjer se je sestal s predstavniki Evropske komisije. Kot je pojasnil v današnji izjavi, trenutno usklajujejo pogodbo za financiranje iz t. i. blending razpisa v sklopu instrumenta za povezovanje Evrope, na katerem je Slovenija za projekt drugi tir dobila 109 milijonov evrov.

"Stališče Slovenije bo, da bo besedilo narejeno tako, da bomo, tudi če naš strateški partner izstopi iz projekta, še vedno lahko črpali evropska sredstva," je dejal. Leben načrtuje, da bo ta proces potekal "nekje do meseca aprila".

Pojasnil je še, da so pogovori z madžarsko delegacijo danes tekli tudi o tem, da določen del javnosti in politike izraža "zelo močno odklonilno stališče" do njihovega sodelovanja pri drugem tiru. Kot je dejal, so jim poskušali pojasniti, zakaj do tega prihaja in da imamo slabe izkušnje z večjimi infrastrukturnimi projekti v Sloveniji. Gostje so po Lebnovih besedah razumeli in ostajajo strateški partner v procesu pri izgradnji projekta drugi tir.

Leben je še pojasnil, da sicer proces pogovorov z Madžari zaenkrat res poteka stran od oči javnosti, a to ni nekaj novega. Ponovil je, da bodo, ko bo osnutek pripravljen, tega predstavili odboru DZ za zunanjo politiko in javnosti, meddržavni sporazum pa bodo na koncu potrjevali poslanci.

"Ne pogovarjamo se o obremenjevanju koncesijskega območje, odpiranju koncesijske pogodbe, dela na katerihkoli storitvah, ki bi bile kakorkoli v škodo dejavnosti Luke Koper, ne pogovarjamo se o lastništvu Luke Koper, niti se ne pogovarjamo o lastništvu infrastrukture," je ponovil.

Madžarska delegacija se danes mudi tudi v Luki Koper, že v ponedeljek pa so obiskali Slovenske železnice, kjer so jim predstavili podjetje, železniško infrastrukturo in sodelovanje z madžarskimi podjetji.