c S
Sindikati in delodajalci imajo še v sredo čas za dogovor o minimalni plači 23.01.2018 15:47 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je rok, do katerega lahko sindikati in delodajalci dosežejo dogovor o višini dviga minimalne plače, podaljšala do srede. Doslej pri zbliževanju stališč niso bili uspešni. Kopač Mrakova je napovedala, da bo morebiten dogovor spoštovala. Če ga stranema ne bo uspelo doseči, pa bo nadaljevala s svojim.

Kopač Mrakova predlaga 4,7-odstotni dvig minimalne plače, s čimer se ne strinjajo niti sindikati niti delodajalci. Slednji bi plačo dvignili za 1,7 odstotka, kolikor je lani znašala inflacija, sindikati pa za 6,2 odstotka.

Na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta so se nato dogovorili, da bodo poskušali sindikati in delodajalci do danes oblikovati skupen dogovor o višini dviga. Soglasja glede dviga na seji namreč niso dosegli.

Po zakonu o minimalni plači višino minimalne plače za posamezno leto določi resorni minister po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji. Višina mora biti v uradnem listu objavljena do konca januarja posameznega leta, v tem primeru do tega petka, velja pa za delo za polni delovni čas od 1. januarja.

Na vprašanje, ali glede na dosedanjo razpravo verjame v možnost dogovora med sindikati in delodajalci, je Kopač Mrakova v petek odgovorila, da ostaja optimistka.