c S
Na stavko pripravljeni tudi Furs, Gurs, veterinarska uprava in zavod za gozdove 23.01.2018 15:23 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Sredini stavki javnega sektorja se bodo po pričakovanjih pridružili tudi zaposleni na Finančni upravi RS (Furs), Geodetski upravi RS (Gurs), Veterinarski upravi RS in Zavodu za gozdove Slovenije. Vodstva ustanov pričakujejo okrnjeno delovanje, a zagotavljajo, da se bodo po najboljših močeh trudili, da bi stranke to občutile v čim manjši meri.

Koliko zaposlenih bo stavkalo, v ustanovah niso znali pojasniti, saj zaposleni udeležbe v stavkovnih aktivnostih niso dolžni napovedati vnaprej.

Kot so za STA pojasnili na Fursu, ki zaposluje okoli 3600 ljudi, bodo ob hkratnem zagotavljanju pravic zaposlenih do stavke zagotovili tudi izvajanje nalog, določenih z zakonom o finančni upravi. "Zavedamo se, da bo zaradi stavke okrnjeno delovanje finančne uprave, vendar upamo, da bomo kljub temu zagotovili primeren servis zavezancem," so zapisali.

Stavki se med drugim pridružujejo cariniki. Ob Luki Koper in letališču na Brniku svoje delo opravljajo tudi na notranjih oddelkih za carinjene v različnih slovenskih krajih. Kot so pojasnili v sindikatu carinikov, so sicer pri stavki omejeni, ena od možnosti je izvajanje poostrenega nadzora. Mobilne enote pa bodo v sredo opravljale le naloge v okviru morebitnih mednarodno usklajenih akcij, sicer pa ne.

Generalni direktor Gursa Anton Kupic je pojasnil, da bodo skušali zagotoviti prisotnost zaposlenih na okencih v okviru uradnih ur. Ali jim bo to uspelo, bodo vedeli šele v sredo zjutraj. Gurs ima sicer okoli 480 zaposlenih.

Veterinarska uprava bo po besedah generalnega direktorja Janeza Posedija delala, kot bi bila nedelja. "Imamo 24-urno pripravljenost, kar pomeni, da se odzivamo na nujne zadeve. Vse nenujne zadeve pa bodo odpadle," je pojasnil. Uprava zaposluje okoli 400 ljudi.

Direktor zavoda za gozdove Damjan Oražem pa je pojasnil, da imajo približno pet prioritetnih nalog, ki jih morajo izvajati tudi v času stavke. Zaposlenih je na zavodu okoli 700, v sindikat pa je po besedah Oražma včlanjena približno polovica.

Sindikati na dan stavke med drugim pet čez poldne pred poslopjem vlade pripravljajo tudi protestni shod. Vlado opozarjajo, da je z ločenimi dogovori s posameznimi skupinami, v prvi vrsti z zdravniki, posegla v enoten plačni sistem.

Zahtevajo, da se znova vzpostavi ustrezna razmerja pri vrednotenju delovnih mest in se popravijo plače tudi drugim. Obenem pričakujejo, da se bodo odpravile tudi preostale plačne anomalije ter varčevalni ukrepi, uveljavljeni v času krize, vključno z osemodstotnim znižanjem plač po zakonu za uravnoteženje javnih financ iz leta 2012.