c S
Herz začenja graditi nov obrat v Šmartnem pri Litiji 23.01.2018 15:15 Šmartno pri Litiji, 23. januarja (STA) - Družba Herz je danes v Šmartnem pri Litiji začela graditi nov obrat, v katerega bo vložila štiri milijone evrov, prinesel pa bo do 100 novih delovnih mest. Pri postavitvi temeljnega kamna sta sodelovala premier Miro Cerar in gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki sta izrazila zadovoljstvo, da je družba za širitev izbrala Slovenijo.

Družba, ki je nastala leta 2006 z združitvijo podjetij Unitas in Kovina ter je članica mednarodne skupine Herz s sedežem na Dunaju, bo v bližini sedeža v Šmartnem pri Litiji postavila obrat velikosti 5000 kvadratnih metrov, od česar bo 3500 kvadratnih metrov namenjeno proizvodnji, preostalo pa skladiščenju.

Začetek proizvodnje v obratu, v katerem bodo proizvajali krogelne ventile in sanitarne armature, ki so plod lastnega razvoja, je načrtovan za september. Naložba v objekt je ocenjena na dva milijona evrov, še dva milijona evrov bodo namenili za stroje, je za ponedeljkovo izdajo časnika Finance povedal direktor družbe Damir Rutar. Z obratom naj bi ustvarili od 70 do 100 novih delovnih mest in za polovico povečali proizvodne zmogljivosti.

Premier Cerar je na današnji slovesnosti poudaril, da so "investicije eden izmed najpomembnejših dejavnikov pri pospeševanju gospodarskega razvoja, zato je v Sloveniji dobrodošel vsak investitor, ki ima jasno vizijo poslovanja, je trajnostno naravnan in družbeno odgovoren", so sporočili iz njegovega kabineta.

Po njegovih besedah bi se ta zgodba lahko odvila tudi drugače, saj je podjetje na začetek projekta čakalo več kot osem let. "Ministrstvo za gospodarstvo in tehnologijo je zato podjetju priskočilo na pomoč, predvsem pri odkupu zemljišč in pridobitvi dovoljenj," je povzel.

Po Cerarjevem mnenju je sicer naložba dokaz, da je Slovenija zaradi izjemne lokacije, vpetosti v mednarodno poslovno okolje in dobro izobražene delovne sile odlična lokacija za naložbe.

Minister Počivalšek je dodal, da se vlada trudi gospodarstvenikom olajšati poslovanje in jih čim bolj stimulirati za dodatno rast ter s tem za izboljšavo delovnih pogojev za vse zaposlene. "Rezultati so jasno vidni. Dokaz za to so ravno investicije podjetij, kot je Herz, ki je tehnološko napredno podjetje, usmerjeno v prihodnost in trajnostno rast," je izpostavil.

Družba, ki trenutno zaposluje 267 ljudi, je v poslovnem letu, ki se je izteklo marca lani, ustvarila 24,6 milijona evrov prihodkov in 1,2 milijona evrov čistega dobička, v tekočem poslovnem letu pa načrtujejo 30 milijonov evrov prihodkov in 1,5 milijona evrov čistega dobička.

Širitev proizvodnje je nujna, saj imajo bistveno več naročil, kot jih lahko izpolnijo, je za petkovo izdajo Dela povedal Rutar. Najpozneje v letu 2023 načrtujejo prodati za 50 milijonov evrov izdelkov in pridelati 2,5 milijona evrov dobička.