c S
Nemčiji še nikoli ni šlo bolje 23.01.2018 15:12 Frankfurt, 23. januarja (STA) - Analitiki in profesionalni vlagatelji v Nemčiji so polni optimizma, kaže redna mesečna raziskava nemškega Inštituta za ekonomske raziskave Zew iz Mannheima. Nemškemu gospodarstvu še ni šlo bolje kot zdaj, tako pa bo ostalo še vsaj v naslednjih šestih mesecih - predvsem zato, ker Nemci nezadržno trošijo.

Januarja se je kazalnik zaupanja, ki ga izračunava Zew, zvišal za tri točke na 20,4 točke. To je najvišja vrednost tega kazalnika od lanskega maja. Na vprašanja o pričakovanjih v naslednjega pol leta je odgovarjalo 212 analitikov in profesionalnih vlagateljev.

Glede na rezultate tokratne raziskave je napoved za Nemčijo za prvo polletje 2018 optimistična, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal predsednik inštituta Achim Wambach. Ekonomisti so sicer pričakovali rast kazalnika, vendar le na 17,7 točke. Decembra 2017 se je znižal za 1,3 točke na 17,4 točke.

Ocena zalog je s 95,2 od 100 možnih točk celo najboljša vse od začetka izvajanja raziskave v decembru 1991. Zasebna potrošnja kot najpomembnejše gonilo nemške gospodarske rasti v letu 2017 "bo rast spodbujala tudi v naslednjih šestih mesecih". Tudi poslovno okolje je dobilo boljšo oceno kot konec leta 2017.

Aktualni gospodarski kazalniki te napovedi potrjujejo. Nemčija je leta 2017 zabeležila gospodarsko rast že osmo leto zapored, tokrat po prvih ocenah za 2,2 odstotka. Za letos se napovedi gibljejo okoli še nekaj višje številke.

Prav tako so se januarja izboljšala pričakovanja nemških vlagateljev glede območja evra. Ta kazalnik se je zvišal za 2,8 točke na 31,8 točke. Kazalnik trenutnega gospodarskega položaja v območju evra pa se je zvišal za 5,7 točke na 56,4 točke.

Na gibanje tečajev delnic kazalnik Zew nima pomembnejšega vpliva. Indeks borze v Frankfurtu DAX se že tako ali tako giblje na rekordni ravni.