c S
Potrošniki bodo lahko čez dobro leto nakupovali z uporabo biometrije 23.01.2018 13:19 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Potrošniki bodo lahko od aprila 2019 naprej kot metodo identifikacije pri nakupovanju in plačevanju s kartico Mastercard uporabljali biometrijo, kamor sodi tudi prstni odtis ali prepoznavanje obraza. Po besedah predsednika družbe Mastercard Europe Javierja Pereza je biometrična tehnologija v koraku z vse močnejšo digitalizacijo življenjskega sloga.

Čas za uvedbo biometrije pri nakupovanju je po mnenju Mastercarda pravi, saj je razpoložljivih vse več zmogljivih biometričnih tablic in pametnih telefonov, do tovrstnih rešitev pa večjo naklonjenost čutijo tudi potrošniki.

Sodeč po raziskavi, ki jo je Univerza Oxford izvedla v sodelovanju s podjetjem Mastercard, je 93 odstotkov vprašanih izrazilo večjo naklonjenost biometriji kot geslom pri izbiri metode potrjevanja plačil, so zapisali v sporočilu za javnost. Ob tem si 92 odstotkov bančnih strokovnjakov želi uvedbe biometričnih rešitev.

Po besedah predsednika družbe Mastercard Europe Pereza se biometrična tehnologija sklada s potrošnikovimi pričakovanji glede varnih plačilnih rešitev prihodnosti in je v koraku z vse močnejšo digitalizacijo življenjskih stilov.

Storitev Mastercard Identity Check je na voljo v 37 državah po vsem svetu, posameznikom pa omogoča uporabo biometričnih identifikatorjev, kot je prepoznava prstnih odtisov, roženice in obraza z namenom preverjanja identitete pri spletnih plačilih z mobilno napravo ali pri drugih bančnih opravilih.

Predstavnik Mastercard Slovenije Boštjan Fabjančič je dejal, da omenjena storitev predstavlja skupek rešitev za varno, enostavno in pametno identifikacijo. "Biometrična tehnologija sedi v središču rešitve, ki bo omogočala kupcem, trgovcem in bankam, da izboljšajo izkušnjo plačevanja, še bolje zavarujejo transakcijo in svoje rešitve pripravijo na prakse v prihodnje," je dodal.