c S
Pomisleki regulatorja glede prevzema televizije Sky 23.01.2018 12:04 London, 23. januarja (STA) - Popoln prevzem plačljive britanske televizije Sky s strani ameriškega medijskega koncerna 21st Century Fox ostaja negotov. "Prevzem ni v javnem interesu," je danes v Londonu sporočil britanski varuh konkurence. Vendar pa namerava po pogovorih z obema stranema še enkrat razmisliti o primeru in poiskati možne rešitve.

Posel bi Murdochu in njegovi družini omogočil prevelik nadzor nad ponudniki novic v Veliki Britaniji prek vseh medijskih kanalov (televizija, radio, splet in časopisi), s tem pa preveliko moč pri oblikovanju javnega mnenja, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisal regulator.

Pri Foxu so v prvem odzivu izrazili razočaranje. Koncerna sta zdaj dobila čas do konca februarja, da predstavita svoja stališča, regulator pa je dokončno odločitev napovedal za 1. maj.

Koncern Fox, ki sodi v imperij medijskega mogotca Ruperta Murdocha in je sam v veliki meri v lasti tekmeca Walt Disneyja, že ima v lasti 39 odstotkov Skyja. Analitiki so upali, da bo menjava lastništva odpravila pomisleke britanskega varuha konkurence. Regulatorja je motil predvsem Murdoch, ki je postal nepriljubljen po prisluškovalni aferi leta 2011.

Tudi britanski regulator je zapisal, da bi se Murdochov vpliv na Fox v primeru prevzema s strani Disneyja zmanjšal, s čimer bi odpadle skrbi glede medijske raznolikosti. Vendar pa je malo verjetno, da bi Disney zaključil prevzem, preden se bo v Veliki Britaniji končalo presojanje prevzema Skyja.

Ravno prisluškovalna afera pri nedeljskem časniku News of the World, ki izhaja v okviru Murdochovega medijskega imperija, je pokopala načrte, da bi popoln nadzor nad Skyjem prevzel že leta 2011. Pod pritiskom javnosti je Murdoch leta 2012 razdelil svoj koncern na dva dela ter filmsko in televizijsko produkcijo izdvojil v novo družbo 21st Century Fox.

Za preostalih 61 odstotkov britanske televizije, ki jih še nima v lasti, je 21st Century Fox ponudil 11,7 milijarde funtov (13,3 milijarde evrov).