c S
Slovenjgraško sodišče zavrglo pritožbo v stečajnem postopku Lesne TIP 23.01.2018 13:02 Slovenj Gradec, 23. januarja (STA) - Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je kot nedovoljeno zavrglo pritožbo družbe Kronospan Holdings, ki se je kot neizbrani ponudnik pritožila na sklep sodišča o soglasju k sklenitvi pogodbe za prodajo poslovne celote družbe Lesna TIP v stečaju ponudniku s turškim lastništvom. Sklep o zavrženi pritožbi še ni pravnomočen.

Kot je zapisano v sklepu Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu, ki je bil izdan 15. januarja in je objavljen na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve, sme pritožbo proti sklepu vložiti le stranka v postopku, kar pa po mnenju sodišča družba Kronospan Holdings ni.

V stečajnem postopku Lesne Tovarne ivernih plošč Otiški Vrh (Lesne TIP) namreč družba Kronospan Holdings ni prijavila nobene terjatve, zato ni pridobila položaja upnika in tudi ne položaja stranke v tem postopku, v sklepu med drugim navaja okrožni sodnik Simon Došen in za primerjavo ponuja nekatere druge sklepe Višjega sodišča v Ljubljani.

Družbo Kronospan Holdings zastopa ljubljanski odvetnik Klemen Štefančič, ki je za STA danes povedal, da se njegova stranka glede morebitne pritožbe na zadnji sklep sodišča še ni odločila. Odločitev mu bo sporočila v sredo.

Kot je razvidno iz sklepa sodišča o zavrženi pritožbi, pa izhajajoč iz naslova družbe ne gre za avstrijsko podjetje Kronospan. Podjetje Kronospan Holdings ima namreč sedež na Cipru. To je potrdil tudi odvetnik Štefančič, ki pa je pojasnil, da dejanskega lastništva podjetja Kronospan Holdings ne pozna.

Za nakup poslovne celote Lesne TIP je sicer v okviru zavezujočega zbiranja ponudb največ ponudilo podjetje Yildiz Entegre Adria s sedežem v Ljubljani, ki je del turškega koncerna Yildizlar Yatirim Holding. Kupnino v višini 7,5 milijona evrov je turški kupec že vplačal v stečajno maso Lesne TIP in čaka na zaključek vseh postopkov pred sodišči, saj je ob predstavitvi novinarjem novembra lani napovedal odprtje tovarne že v letošnjem letu.

Medtem je stečajni upravitelj Lesne TIP Marko Drobež prodal hlodovino, ki je več mesecev propadala na dvorišču tovarne in jo v teh dneh intenzivno odvažajo.

Tako premoženja, namenjenega za prodajo v okviru stečajnega postopka, ni več veliko. Stečajni upravitelj ponovno išče interesente za nakup dekorativnega papirja in zalog ivernih plošč, na sodišče pa je podal tudi že predlog za prodajo blagovne znamke Lesna, ki je ocenjena na 66.000 evrov. Za prodajo blagovne znamke je predlagal zbiranje zavezujočih ponudb, je pojasnil za STA.