c S
Netflix še kar raste 23.01.2018 13:00 San Francisco, 23. januarja (STA) - Zanimanje za storitve ameriškega ponudnika video vsebin Netflix hitro raste. Leta 2017 so se tako prihodki kot število uporabnikov nepričakovano močno povečali. V poslovnem letu 2017 je Netflix ustvaril 559 milijonov dolarjev dobička, kar je skoraj trikrat več kot leto prej, so v ponedeljek po zaprtju borze sporočili iz družbe.

Vlagatelji so te novice sprejeli z navdušenjem. Netflixove delnice so se po zaprtju borze v New Yorku podražile za osem odstotkov, s čimer se je vrednost družbe prvič povzpela nad 100 milijard dolarjev, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Število naročnikov na Netflixove storitve se je v zadnjem lanskem četrtletju povečalo za 8,3 milijona, kar je približno dva milijona več od pričakovanj, tako da jih je zdaj po vsem svetu približno 117,6 milijona.

Največji del novih naročnikov je Netflix pridobil izven ZDA, kar kaže, da njegov načrt mednarodne širitve deluje. V tem okviru Netflix snema oddaje posebej za tuje trge, kot so nemška serija Dark, italijanska mafijska drama Suburra ali The Day I Met El Chapo iz Mehike. "Za nami je čudovito zadnje četrtletje, ki je zaokrožilo odlično leto globalne ekspanzije internetne televizije," piše v pismu delničarjem.

Tudi v tekočem četrtletju v družbi kljub napovedanemu zvišanju cen na ameriškem trgu pričakujejo rast števila naročnikov po vsem svetu še za 6,4 milijona.

Vendar pa tudi konkurenca ne spi. Velikega tekmeca predstavlja Netflixu predvsem Disney, ki je napovedal nakup večjega dela koncerna 21st Century Fox in uvedbo lastne pretočne televizije v letu 2019. Telekomunikacijski velikan AT&T pa poskuša prevzeti medijski koncern Time Warner, ki ima pod svojim okriljem plačljivo televizijo HBO.