c S
Razplet dogodkov v ZDA ohrabril vlagatelje na evropskih borzah 23.01.2018 10:32 London, 23. januarja (STA) - Indeksi na borzah v Evropi se utegnejo danes povzpeti na nove rekordne vrednosti, potem ko je vrsta ugodnih novic iz ZDA ohrabrila vlagatelje. V sporu glede ameriškega proračuna so našli začasno rešitev, ponedeljkovo trgovanje na Wall Streetu pa se je končalo z visoko rastjo tečajev.

Med drugim so se v ponedeljek opazno podražile delnice ameriškega ponudnika video vsebin Netflix, kar utegne v Evropi spodbuditi predvsem rast tehnoloških delnic.

Republikanci in demokrati so v ponedeljek sprejeli začasni proračun ZDA, s čimer se je končala ohromitev delovanja vlade. S tem so lahko danes spet v polni meri začeli delovati vsi deli vlade in javne uprave. Gre sicer le za začasno rešitev, saj sta si strani vzeli tri tedne časa, da najdeta kompromis glede proračuna in priseljevanja.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure zvišal za 0,37 odstotka in se giblje okoli 3679 točk.

V Frankfurtu je indeks DAX doslej pridobil 0,86 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,11-odstotno rast. Izven območja evra se je v Londonu indeks FTSE 100 doslej zvišal za 0,13 odstotka.

Tečaj evra se danes ne spreminja bistveno. Zjutraj je bilo treba na borzi v Frankfurtu za en evro odšteti 1,2262 dolarja, kar je podobno kot v ponedeljek zvečer. Evropska centralna banka je v ponedeljek določila tečaj evra pri 1,2239 dolarja, kar je 0,16 centa manj kot v petek.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes zvišali. Borza v Tokiu je zabeležila 1,29-odstotno rast indeksa Nikkei. V Hongkongu se je indeks Hang Seng zvišal za 1,66 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite za 1,29 odstotka.

Na Tajvanu so se delnice v povprečju podražile za 0,19 odstotka, v Južni Koreji za 1,38 odstotka in v Avstraliji za 0,73 odstotka.