c S
Nafta se je podražila 23.01.2018 10:08 Singapur, 23. januarja (STA) - Cene nafte so se danes zjutraj zvišale. Podprla jih je odločenost Rusije in Savdske Arabije, da se bosta v okviru dogovora članic Opeca in nekaterih drugih proizvajalk omejitve proizvodnje držali vsaj do konca leta, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedali analitiki.

Severnomorska nafta brent, ki bo dobavljena marca, se je podražila za 41 centov na 69,44 dolarja. Cena teksaške lahke nafte za dobavo v marcu se je zvišala za 45 centov na 64,03 dolarja.

Največji naftni proizvajalki Rusija in Savdska Arabija sta pokazali odločenost, da bosta v okviru dogovora Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in nekaterih nečlanic z omejitvijo proizvodnje nadaljevali vsaj do konca leta.

Dogovor je imel doslej želen učinek - zvišal je cene. Je pa hkrati postala bolj donosna proizvodnja nafte v ZDA s sicer dražjo metodo frackinga, poroča dpa. Večja proizvodnja v ZDA je v nasprotju s strategijo Opeca, ki želi cene podpreti z zmanjšano proizvodnjo.