c S
ZDA uvedle visoke carine na uvoz pralnih strojev in sončnih celic 23.01.2018 10:07 Washington, 23. januarja (STA) - ZDA so uvedle visoke carine na uvoz sončnih celic in pralnih strojev. Za sončne celice v prvem letu uvoza veljajo 30-odstotne carine, za pralne stroje pa 20-odstotne. Te so odgovor na pritožbe ameriških proizvajalcev, da na trgu ne morejo biti konkurenčni zaradi poceni tekmecev iz tujine. To je ujezilo Kitajsko in Južno Korejo.

V prvem letu bodo na uvoz 1,2 milijona pralnih strojev veljale 20-odstotne carine, nad to mejo pa bo uvoz teh strojev obdavčen po 50-odstotni stopnji. Do tretjega leta uvoza se bodo carine znižale na 16 oz. 40 odstotkov. Proizvajalci pralnih strojev v ZDA so z ukrepom zadovoljni.

Čeprav so proizvajalci sončnih celic zahtevali 50-odstotne carine, bodo carine za te proizvode v prvem letu uvoza znašale 30 odstotkov, do četrtega leta uvoza pa se bodo znižale na 15 odstotkov. Za nesestavljene 2,5-gigavatne sončne celice carin ne bo.

Za ukrep visokih carin za pralne stroje si je prizadeval Whirlpool kot odgovor na poceni uvožene pralne stroje podjetij Samsung in LG. Ta je ujezil Južno Korejo, ki je napovedala, da bo razpravo o tem sprožila v okviru Svetovne trgovinske organizacije. Ukrep je sprožil tudi proteste v ZDA.

Samsung je namreč pred kratkim zagnal proizvodnjo v Južni Karolini, LG pa gradi tovarno v Tennesseeju. "Zelo smo razočarani nad to odločitvijo. To je šolski primer tega, kako določena podjetja izigravajo sistem in izkoriščajo trgovinske zakone, da dosežejo nekaj, česar ne morejo na svobodnem trgu," je sporočil LG.

Za visoke carine na uvoz sončnih celic pa sta si prizadevala proizvajalca Suniva in SolarWorld, ki ne moreta tekmovati s poceni uvozom predvsem s Kitajske. Od začetka leta 2016 so cene sončnih celic padle za 30 odstotkov. Zanimivo pa je, da je ameriško združenje za sončno energijo nasprotovalo višjim carinam, saj je ocenilo, da bodo povzročile izgubo 23.000 delovnih mest v ZDA in da bodo škodovale razvoju sektorja.

Medtem pa ameriška vlada pripravlja podoben ukrep na področju uvoza jekla in aluminija. Pri načrtih za uvedbo trgovinskih sankcij proti Kitajski zaradi kršenja pravil intelektualne lastnine pa je nekoliko pritisnila na zavoro, saj Kitajska z njo sodeluje pri pritisku na Severno Korejo.