c S
Godina Košir finalistka The Circulars; nagrado prejel Van Houten 23.01.2018 10:06 Davos, 23. januarja (STA) - V Davosu so sinoči podelili nagrade The Circulars 2018 za globalne dosežke na področju krožnega gospodarstva. Med šest finalistov izbora se je v kategoriji Circular Leadership uvrstila direktorica platforme za krožno gospodarstvo Circular Change Ladeja Godina Košir. Nagrado je sicer prejel glavni izvršni direktor Royal Philipsa Frans Van Houten.

Zmago Van Houtna v kategoriji voditeljev so sinoči objavili na Twitterju, prav tako je prejel glavno nagrado Davosa. O njem je žirija zapisala, da je strasten glede inovacij, podjetništva in transformacije poslovanja. Philips vodi s poslanstvom svet narediti bolj zdrav in bolj trajnosten.

Transformacijo Philipsa vodi s spremembo poslovnega modela, saj koncern namesto opreme strankam prodaja rešitve in tako z njimi skozi dolgoročno partnerstvo tudi deli tveganja. Tako lahko neposredno soodloča o nadgradnjah opreme, prenovah sistemov, ponovni rabi delov in recikliranju materialov.

Van Houten sopredseduje platformi za spodbujanje krožnega gospodarstva, ki deluje pod okriljem Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), ter tako prevzema vodilno vlogo v preoblikovanju širšega gospodarstva. Več kot 73.000 zaposlenih v Philipsu po vsem svetu spodbuja, da so ambasadorji prizadevanj podjetja in prispevajo k izraženemu cilju koncerna: izboljšati življenja treh milijard ljudi letno do leta 2025.

Nagrade so podelili ob sinočnjem začetku dogajanja v okviru zasedanja WEF v švicarskem Davosu.

Globalno tekmovanje za najboljše prakse in projekte s področja krožnega gospodova organizirata WEF in Forum mladih globalnih voditeljev v sodelovanju Accenture Strategy. Cilj projekta je prepoznavanje in povezovanje najboljših praks, pobud in voditeljev krožnega gospodarstva v svetovnem merilu.

Letos so sicer nagrade The Circulars podelili četrtič. Nagrajence v sedmih kategorijah je izbrala 27-članska mednarodna žirija.

Uvrstitev Koširjeve med finaliste so utemeljili z dejstvom, da je njeno delo na področju razvoja krožnega gospodarstva v Sloveniji in širši regiji prepoznavno na najvišji ravni. "Še posebej velja izpostaviti hiter napredek, ki ste ga dosegli v tako kratkem času z vključevanjem tolikšnega števila posameznikov v širokem geografskem območju," so zapisali.

Leta 2015 je nagrado Circular Leadership že prejel Slovenec, in sicer nekdanji evropski komisar Janez Potočnik, so sporočili iz platforme Circular Change.

Na temo krožnega gospodarstva bo v Davosu v okviru zasedanja WEF v sredo spregovoril tudi slovenski premier Miro Cerar. Pred odhodom v Davos so v kabinetu predsednika vlade spomnili, da Slovenija v sodelovanju z Nizozemsko, Finsko in Luksemburgom pripravlja pobudo, s katero želijo spodbuditi oblikovanje naslednje evropske finančne perspektive v smeri, ki bo podprla prehod v krožno gospodarstvo s ciljem zagotavljanja agende ZN za trajnostni razvoj.