c S
Sindikata s področja zdravstvene nege in socialnega varstva povabila vladno stran na pogajanja v petek 23.01.2018 10:05 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Sindikat delavcev v zdravstveni negi ter sindikat zdravstva in socialnega varstva, ki sta napovedala stavko za 13. februar, sta "zaradi neodzivnosti vladne strani" za petek sama sklicala prvo sejo pogajanj o stavkovnih zahtevah, so zapisali v sporočilu za javnost. V njem so podprli prizadevanja sindikatov, ki bodo stavkali v sredo.

Kot so pojasnili v sindikatih, so 15. januarja, nekaj dni po napovedi stavke, na pristojna ministrstva naslovili tudi zahtevo po takojšnjem pristopu k ločenim pogajanjem o stavkovnih zahtevah za zaposlene v zdravstvu in socialnem varstvu. "Ker po več kot enem tednu z vladne strani ni bilo nikakršnega odziva, sta bila sindikata primorana sama sklicati pogajanja," so zapisali. Na prvo pogajalsko sejo, ki sta jo sklicala za petek, sta povabila ministrici za zdravje ter za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Milojko Kolar Celarc in Anjo Kopač Mrak, oziroma predstavnike teh ministrstev. V sindikatih so opozorili, da predstavljajo pogajanja o stavkovnih zahtevah po zakonu o stavki obveznost nasprotne strani, ki ji je bila stavka napovedana.

Sindikata sta za 13. februar napovedala dvourno opozorilno stavko. Zahtevata dvig plač in odpravo varčevalnih ukrepov, uveljavitev kadrovskih standardov in normativov, višje plačilo dela na dan praznika, v nedeljo in ponoči ter tudi ustrezno ureditev drugih dodatkov za manj ugodne delovne pogoje. Prav tako zahtevata pravico do izplačila jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe, pričakujeta tudi zvišanje plačnih razredov v okviru odprave anomalij, dvig plač z naslova primerljivosti z zdravniškimi delovnimi mesti in vrnitev vrednosti plačne lestvice na raven pred sredino leta 2012.

Obenem sta sindikata izrazila podporo prizadevanjem in zahtevam za izboljšanje plač in delovnih pogojev zaposlenih tistemu delu sindikatov javnega sektorja, ki bo stavkal v sredo.

Za sredo je namreč napovedalo stavko več sindikatov iz pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, med njimi tudi sindikati s področja zdravstva. Ti so se v ponedeljek popoldne najverjetneje zadnjič pred stavko sestali na pogajanjih z vladno stranjo, a niso našli skupnega jezika.

Predstavniki sindikatov delavcev v zdravstveni negi ter zdravstva in socialnega varstva so se v petek prav tako udeležili skupnega sestanka vseh sindikatov, ki so napovedali stavko, in predstavnikov vlade, a so ga zapustili, saj zahtevajo ločena pogajanja.

Ločena pogajanja prav tako zahtevajo policijska sindikata, ki sta stavko napovedala za 12. februar, in Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, ki je stavko napovedal za 14. februar. S slednjim se je vladna stran sicer sredi januarja že enkrat ločeno sestala, naslednje srečanje pa bo predvidoma danes popoldne.