c S
Wall Street ne pričakuje bistvenih koristi od davčnih olajšav 23.01.2018 08:30 New York, 23. januarja (STA) - Analitiki Wall Streeta še vedno menijo, da konec lanskega leta sprejete davčne olajšave ne bodo imele velikega dolgoročnega učinka na ameriško gospodarstvo, še manj pa se strinjajo s trditvami, da so potrebne za gospodarski zagon v času, ko je ta že v polnem teku.

Izvršni podpredsednik in direktor globalnih raziskav pri newyorškem finančnem podjetju Keefe, Bruyette, and Woods Fred Cannon pravi, da se davčne olajšave sprejemajo v času nizke gospodarske rasti in visoke stopnje brezposelnosti, ko gospodarstvo potrebuje vzpodbudo. Trenutno pa gospodarstvo lepo raste, stopnja brezposelnosti je nizka in se veliko več ne bo znižala, vsaj uradna ne, in letos naj bi končno začele rasti tudi plače.

Cannon, ki pri podjetju za trgovanje z vrednostnimi papirji dela od leta 2003, priznava "anekdotične" najave razdeljevanja koristi od korporacijskih davčnih olajšav zaposlenim, ampak meni, da bo to hitro pozabljeno, finančna industrija pa bo 80 odstotkov ugodnosti razdelila delničarjem.

Ameriške banke bodo imele koristi od davčnih olajšav, ker finančni sektor še najbolj pošteno plačuje davke oziroma nima toliko raznih olajšav kot na primer naftni sektor in se bo znižanje stopnje davka na dobiček s 35 na 21 odstotkov poznalo. Zaradi tega Cannon ocenjuje, da se bodo delnice finančne industrije letos na splošno podražile za med 12 in 15 odstotkov.

Gospodarsko ozračje v ZDA je trenutno ravno pravšnje, saj ekonomija ni pregreta in ne prehladna, stabilnost ustreza tudi Wall Streetu, borzni indeksi pa naj bi še kakšno leto nadaljevali z rastjo. Cannon ne pričakuje velikega borznega zloma, ampak le kakšno opazno korekcijo, ker se zaveda, da se bo veselje enkrat moralo končati, ker je to v naravi posla. Tržne valuacije na borzah še niso presegle rekordov in je še nekaj prostora za rast.

Finančna industrija bo ob pomanjkanju novih regulacij in pričakovani rasti obrestnih mer nadaljevala z rastjo. Finančni analitiki Wall Streeta pa kot eno od možnih ovir omenjajo zamenjavo oblasti v centralni banki Federal Reserve. Na sedanjo predsednico Janet Yellen, ki jo bo februarja zamenjal Jerome Powell, so se zanašali, ker ima trdno podlago znanja in izkušenj s financami in makroekonomijo, pravnik Powell pa bi lahko kaj ušpičil s prehitrim ali prepočasnim ukrepanjem.

Cannon trenutno napoveduje najmanj eno višanje obrestnih mer v letošnjem letu, morda dve, največ pa tri. Umirjeno višanje obrestnih mer je zelo pomembno, ker ne vpliva le na ZDA, ampak posredno na ves svet. Ameriške banke bi naj letos cvetele, nekoliko manj pa evropske, ker so po Cannonovih besedah obresti tam prenizke.

Cannon s sodelavci za letos ZDA napoveduje 2,6-odstotno gospodarsko rast, kar se ne sklada s trditvami, ki prihajajo iz Bele hiše o tem, da bodo davčne olajšave pognale rast najmanj na tri odstotke. Posledice davčnih olajšav naj ne bi bile tako opazne, kot to trdi vlada. Zanesljivo pa bodo pomagale drobnemu gospodarstvu.

Škodile naj bi nepremičninskemu trgu v državah z visokimi davki, kot je New York, kjer naj bi začele cene nepremičnin letos morda končno padati. Davčna reforma je namreč odpravila zvezno olajšavo za plačane državne nepremičninske davke in nakup se ne bo več izplačal.

Ankete napovedujejo, da bodo novembra na kongresnih volitvah zmagali demokrati in bodo prevzeli večino najmanj v enem domu kongresa. Cannon večjih posledic tega ne vidi, razen morda spremembe tona v Washingtonu, ki že sedaj ni najlepši. Vlada predsednika Donalda Trumpa za letos napoveduje še velik stimulacijski zakon, vendar Cannon meni, da ta ne bo potrjen.

Ne zaradi demokratov, ampak zaradi republikancev, ki imajo že zdaj slabo vest, da so davčne olajšave financirali s povečanjem primanjkljaja, in fiskalni konservativci ne bodo dovolili še večjega primanjkljaja zaradi programa, ki zgodovinsko bolj zanima demokrate kot pa republikance.

Wall Street se ne obremenjuje s političnimi cirkusi v Washingtonu, kot je zadnje zaprtje zvezne vlade, ker na realno gospodarstvo to ne vpliva. Morda vpliva malce regionalno okrog Washingtona, kjer živi veliko uslužbencev zvezne vlade.

Cannon napoveduje, da bo letošnja gospodarska rast v EU malce počasnejša od ameriške in bo znašala 2,1 odstotka. Britanska naj bi bila zaradi posledic brexita le 1,4-odstotna, japonska 1,3-odstotna, kitajska pa 6,5-odstotna.