c S
Evroskupina s političnim dogovorom o naslednjem obroku za Grčijo 23.01.2018 07:43 Bruselj, 22. januarja (STA) - Finančni ministri držav v območju evra so danes v Bruslju dosegli politični dogovor o naslednjem finančnem obroku za Grčijo, ki bo znašal 6,7 milijarde evrov, je povedal novi šef evroskupine, portugalski finančni minister Mario Centeno.

Grčija naj bi naslednji obrok dobila v dveh delih, najprej predvidoma v drugi polovici februarja 5,7 milijarde evrov, preostanek pa aprila, je pojasnil šef evropskega reševalnega mehanizma ESM Klaus Regling.

Politični dogovor o naslednji tranši je omogočil uspešno končan tretji pregled izvajanja tretjega programa pomoči, v okviru katerega lahko Grčija dobi do 86 milijard evrov.

Tretji program pomoči za Grčijo se izteče sredi avgusta. Do predvidenega izteka je tako načrtovan le še en, četrti pregled izvajanja. Zadnja tranša naj bi bila izplačana julija.

Ali bo izstop Grčije iz triletnega programa, dogovorjenega po težavnih pogajanjih poleti 2015, čist ali bo potrebovala premostitveno pomoč, za zdaj ni jasno.

To leto bo odločilno za Grčijo, saj se bo končno končalo dolgo obdobje finančne pomoči, je poudaril evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici.

Zdaj se lahko po Centenovih besedah začne tehnično delo v povezavi z vprašanjem lajšanja ogromnega grškega dolga, ki znaša okoli 180 odstotkov grškega bruto domačega proizvoda.

To je bil prvi sestanek evroskupine, ki ga je vodil njen novi šef Centeno, ki se ga je po portugalskem nogometnem zvezdniku prejel vzdevek "Ronaldo evroskupine". "Dal je dober gol," je Portugalčev debi komentiral Moscovici.

Ministri so danes potrdili tudi novega predsednika delovne skupine evroskupine, ki pripravlja sestanke finančnih ministrov. Avstrijca Thomasa Wieserja bo nasledil Nizozemec Hans Vijlbrief.

Poleg tega so danes sprožili proces za imenovanje novega podpredsednika Evropske centralne banke (ECB). Podpredsednik ECB je eden od šestih članov izvršilnega odbora ECB, ki je odgovoren za dnevne posle banke in pripravo srečanj Sveta ECB.

Kandidature je treba prijaviti do 7. februarja, evroskupina naj bi o tem odločala 19. februarja. Za favorita za ta položaj, ki ga sedaj zaseda Portugalec Vitor Constancio in ki se izprazni konec maja, velja španski finančni minister Luis de Guindos.