c S
Evropske borze večinoma višje; dražja nafta in evro 23.01.2018 07:35 London/Frankfurt/Pariz, 22. januarja (STA) - Indeksi na pomembnejših evropskih borzah so se danes večinoma zvišali. Med evropskimi vlagatelji je pozitivno odmevala predvsem odločitev nemških socialdemokratov (SPD), da vstopijo v uradna koalicijska pogajanja s konservativno unijo CDU/CSU. Evro se je v primerjavi z dolarjem okrepil, podražila se je tudi nafta.

"Borzni trgi v Evropi niso povsem enotni, vlagatelji pa so pozorni predvsem na politične odločitve," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ocenil analitik pri CMC Markets David Madden. Novice iz Nemčije, predvsem odločitev nemških socialdemokratov, so po njegovem mnenju korak v pravo smer za nemško politiko. Vlagatelji bodo sicer v prihodnje še naprej pozorno spremljali razvoj pogajanj.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,44 odstotka.

V Parizu je indeks CAC 40 pridobil 0,28 odstotka, v Frankfurtu pa DAX 0,22 odstotka. Rdeča izjema današnjega trgovanja je bila borza v Londonu, kjer je FTSE 100 izgubil 0,20 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,98 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,59 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB pridobil 0,20 odstotka.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo, čeprav med vlagatelji vlada negotovost zaradi ameriške zvezne vlade, ki je po odsotnosti dogovora v senatu ostala brez financ za svoje delo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,04 odstotka višji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,27 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa je 0,56 odstotka nad izhodiščem.

Odločitev SPD, ki nakazuje možnost vzpostavitve koalicije v najmočnejšem gospodarstvu območja evra, je navzgor potisnila tudi tečaj evra. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,224 dolarja, kar je 0,19 odstotka nad izhodiščem. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,2239 dolarja, potem ko ga je v petek pri 1,2255 dolarja.

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena februarja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 64,08 dolarja, kar je 71 centov več kot v petek. V Londonu so se marčne terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 66 centov na 69,27 dolarja.