c S
EU naj bi osem držav že umaknila s črnega seznama davčnih oaz 23.01.2018 07:46 Bruselj, 23. januarja (STA) - Finančni ministri EU naj bi danes brez razprave potrdili umik osmih držav s črnega seznama davčnih oaz. Sicer pa bodo med drugim razpravljali o načrtovani prenovi območja evra in reševanju problema slabih posojil. Slovenijo bo na zasedanju zastopala ministrica Mateja Vraničar Erman.

Novica, da naj bi EU ta teden Južno Korejo, Združene arabske emirate, Tunizijo, Panamo, Mongolijo, Macao, Barbados in Grenado umaknila s črnega seznama davčnih oaz, je v javnost pricurljala prejšnji teden.

Osmerica se bo predvidoma preselila s črnega na sivi seznam, na katerem so tiste države, ki sicer ne izpolnjujejo standardov, a so se zavezale k ustreznemu ukrepanju.

EU je sploh prvi črni seznam davčnih oaz potrdila v začetku decembra lani, nanj je uvrstila 17 držav oziroma jurisdikcij. Še 47 - med njimi so Švica, Turčija, Črna gora, Srbija, Makedonija, BiH, Oman in Katar - so jih članice uvrstile na sivi seznam.

Medtem ko nekateri poudarjajo, da umik osmerice s črnega seznama potrjuje učinkovitost tega ukrepa, pa drugi opozarjajo, da je takšna poteza tako kmalu po potrditvi seznama zaskrbljujoča in da spodkopava verodostojnost ukrepa.

Ministri bodo sicer razpravljali o načrtovani reformi območja evra, ki vključuje sporno idejo evropskega finančnega ministra, a odločitev še ne bo. Na sploh vidnejših korakov ni pričakovati pred junijem.

Prav tako bodo obravnavali vprašanje slabih posojil. Evropska komisija je pred dnevi objavila prvo poročilo o stanju v EU, v katerem ugotavlja napredek, a znatne razlike med članicami.

Poročilo kaže, da je Slovenija med najboljšimi članicami EU po sorazmernem zmanjšanju deleža slabih posojil, čeprav ima še vedno osmi največji delež teh posojil.