c S
Pred sindikati in delodajalci zadnji dan za dosego dogovora o minimalni plači 23.01.2018 08:45 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Sindikati in delodajalci imajo še danes čas, da ministrici za delo Anji Kopač Mrak predstavijo skupen dogovor o višini dviga minimalne plače. V ponedeljek stališč še niso zbližali. Kopač Mrakova je napovedala, da bo morebiten dogovor spoštovala, če ga stranema ne bo uspelo doseči, pa bo nadaljevala s svojim.

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič in generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole sta v ponedeljek za STA povedala, da stališč še niso uspeli zbližati. Smole je ob tem poudaril, da bodo morali morebiten dogovor potrditi še organi združenja.

Kopač Mrakova predlaga 4,7-odstotni dvig minimalne plače, s čimer se ne strinjajo niti sindikati niti delodajalci. Slednji bi plačo dvignili za 1,7 odstotka, kolikor je lani znašala inflacija, sindikati pa za 6,2 odstotka.

Sklep, da bodo do danes poskušali oblikovati skupen dogovor o višini dviga, so sprejeli na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta, na kateri soglasja glede dviga niso dosegli.

Po zakonu o minimalni plači višino minimalne plače za posamezno leto določi resorni minister po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji. Višina mora biti v uradnem listu objavljena do konca januarja posameznega leta, velja pa za delo za polni delovni čas od 1. januarja.

Na vprašanje, ali glede na dosedanjo razpravo verjame v možnost dogovora med sindikati in delodajalci, je Kopač Mrakova v petek odgovorila, da ostaja optimistka.