c S
Sindikati in delodajalci še brez dogovora o predlogu za dvig minimalne plače 22.01.2018 17:05 Ljubljana, 22. januarja (STA) - Sindikati in delodajalci, ki imajo do torka čas, da ministrici za delo Anji Kopač Mrak predstavijo skupen dogovor o višini dviga minimalne plače, stališč še niso zbližali. Kopač Mrakova je napovedala, da bo morebiten dogovor spoštovala, če ga stranema ne bo uspelo doseči, pa bo nadaljevala s svojim.

Da so še vedno vsak na svojem bregu, sta za STA povedala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič in generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole. Slednji je ob tem poudaril, da bodo morali morebiten dogovor potrditi še organi združenja.

Kopač Mrakova predlaga 4,7-odstotni dvig minimalne plače, s čimer se ne strinjajo niti sindikati niti delodajalci. Slednji bi plačo dvignili za 1,7 odstotka, kolikor je lani znašala inflacija, sindikati pa za 6,2 odstotka.

Sklep, da bodo do torka poskušali oblikovati skupen dogovor o višini dviga, so sprejeli na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta, na kateri soglasja glede dviga niso dosegli.

Po zakonu o minimalni plači višino minimalne plače za posamezno leto določi resorni minister po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji. Višina mora biti v uradnem listu objavljena do konca januarja posameznega leta, velja pa za delo za polni delovni čas od 1. januarja.

Na vprašanje, ali glede na dosedanjo razpravo verjame v možnost dogovora med sindikati in delodajalci, je Kopač Mrakova v petek odgovorila, da ostaja optimistka. "Razprava je bila dobra. Dejstvo je tudi, da je bilo danes povedano, da je težava v plačnem modelu nasploh. Minimalna plača je samo eden od vzvodov in treba je preveriti, kako bi socialni partnerji prenovili plačni model, torej kolektivne pogodbe, tarifne razrede in podobno," je dejala.