c S
Po Cerarjevih besedah vlada sprejela več ukrepov za preprečevanje korupcije v zdravstvu 22.01.2018 14:58 Ljubljana, 22. januarja (STA) - Premier Miro Cerar je v odgovoru na poslansko vprašanje glede vladnih ukrepih na področju korupcije v zdravstvu pojasnil, da so sprejeli program ukrepov za preprečevanje korupcije. Med drugim je kot ukrepe navedel vzpostavitev Intravizorja ter skupna javna naročila ministrstev za zdravje in javno upravo, ki omogočajo boljši nadzor.

Poslanko SDS Jelko Godec je zanimalo, kateri so konkretni ukrepi, ki jih je sprejela vlada, da bi zmanjšala korupcijo v zdravstvu. Po njenih besedah je vmesno poročilo preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu med drugim pokazalo, da koruptivno vedenje v zdravstvu omogoča odtekanje denarja tudi na druga področja, nepovezana z zdravstvom, prav tako do nepravilnosti prihaja po ugotovitvah računskega sodišča.

Cerar je spomnil, da je vlada na začetku mandata sprejela program ukrepov za preprečevanje korupcije. Ob tem je poudaril, da je vodilo vlade ničelna stopnja do korupcije, kar tudi v zdravstvu skušajo doseči z nekaterimi sistemskimi ukrepi. Ministrstvo za zdravje in ministrstvo za javno upravo skupaj pripravljata javna naročila za zdravila in medicinske pripomočke z oblikovanimi tehničnimi opisi in specifikacijami, ki "niso več pisano na kožo določenemu ponudniku", kar po Cerarjevih besedah omogoča boljši in bolj učinkovit nadzor.

Prihranki iz takih naročil so lahko po navedbah premierja kanalizirani tudi v odpravljanje čakalnih dob. Godčeva je vladi namreč očitala, da se je v mandatu te vlade za petkrat dvignilo število ljudi, ki na zdravstveno storitev čakajo nedopustno dolgo. A so po Cerarjevih besedah vzroki za to tudi drugi, kot so premalo število zdravnikov in demografske spremembe.

Po poročilu računskega sodišča je bila po Cerarjevih besedah vzpostavljena tudi evidenca medicinske opreme. Premier je spomnil še na vzpostavitev spletne aplikacije skupne baze cen Intravizor, ki zdravstvenim zavodom omogoča vpogled v cene zdravstvenih materialov in njihovo primerjavo. Izpostavil je tudi delo policije, ki je od leta 2014 na tožilstvo posredovala 24 kazenskih ovadb za 80 kaznivih dejanj.

O predlogu Godčeve, ki ministrstvu za zdravje očita tudi neodzivnost na opozorila o nepravilnostih, da poslanci to tematiko obravnavajo na eni od naslednjih sej, bo DZ odločal v torek.