c S
Slovenija Madžarom za sodelovanje pri drugem tiru ničesar ne daje 22.01.2018 14:24 Ljubljana, 22. januarja (STA) - Če za projekt drugi tir ne obstaja načrt B brez sodelovanja Madžarov pri projektu, bo vlada po besedah poslanca Levice Mateja T. Vatovca pristala na vse zahteve severozahodnih sosedov, saj ti vedo, da alternative ni. Premier Miro Cerar je medtem zagotovil, da Slovenija Madžarom ničesar ne daje, sodelovanje pa obravnava kot strateško partnerstvo.

Vatovec je v poslanskem vprašanju Cerarju ponovil, da v Levici nasprotujejo sodelovanju tujega kapitala v projektu drugi tir. Poudaril je, da je Slovenija ta projekt sposobna graditi sama, s čimer bi v svoji lasti ohranila infrastrukturo in dobičke, ki iz nje izhajajo.

Poslanec Levice je spomnil, da so vlado že aprila lani pozvali, da pripravi načrt brez udeležbe tujih držav. "Verjetno ste v tem času imeli ali pa ste skušali imeti ta načrt. Že v času referenduma so namreč predstavniki vlade in 2TDK zatrjevali, da tak načrt obstaja, če bodo zahteve Madžarske nesprejemljive," je dejal Vatovec.

Izpostavil je tudi, da je direktor podjetja 2TDK Metod Dragonja dan po referendumu zatrdil, da se bodo pogovori z Madžari nadaljevali, a če strani ne bosta uspeli najti skupnega imenovalca in bi bili pogoji Madžarov za poslance nesprejemljivi, obstaja načrt B, ki je zelo preprost. "Takrat je Dragonja dejal, da to pomeni manjkajočih 250 milijonov evrov zagotoviti iz proračuna," je dodal Vatovec.

Opozicijski poslanec je bil kritičen do vlade, ki je prejšnji teden sporočila, da projekt brez udeležbe Madžarov ni mogoč, saj da na ta način tudi ni evropskih sredstev. Kot je dejal, nima vpogleda v prijavo na t. i. blending razpis, na katerem je Slovenija za projekt pridobila 109 milijonov evrov, zato ne ve, ali vlada blefira ali pa so sprejeli pogoje, ki Slovenijo nasproti Madžarski postavljajo v podrejen položaj.

"Če načrta B ni, boste popustili pod vsakršnim pritiskom Orbanovih zahtev, ker vedo, da nimate alternative," je prepričan Vatovec.

Cerar je poudaril, da bi drugi tir brez finančnega sodelovanja Madžarske v naslednjih letih zagotovo predstavljal znatno javnofinančno breme za proračun. "Mi smo šli v takšno finančno konstrukcijo zato, ker je to najmanjša možna obremenitev davkoplačevalcev," je poudaril.

Drugi tir je ravno zaradi pripravljenosti zalednih držav za sodelovanje dosegel boljšo razvrstitev pri kandidiranju za evropska sredstva, je še dejal in opozoril, da Slovenija oz. 2TDK teh sredstev ne more črpati zaradi obravnave na sodišču.

Državni sekretar Jure Leben se po Cerarjevih besedah intenzivno pogaja z Evropsko komisijo, z njenimi predstavniki pa se je pred kratkim sestal v Bruslju. Kot je pojasnil premier, jim je predstavil položaj, zdaj pa si prizadevajo najti rešitev. "Proces teh pogovorov bo trajal in bo zaključen nekje do aprila letos," je dejal Cerar.

Slovenija sodelovanje z Madžari obravnava kot strateško partnerstvo z dolgoročno vizijo krepitve gospodarskega potenciala Slovenije, je dodal. "Ne morem govoriti o drugih pozornosti vladne pobude za sklenitev meddržavnega sporazuma z Madžari, ker je gradivo zaupne narave. Veste pa dobro, da ste bili s tem gradivom seznanjeni na zaprtem delu seje komisije za nadzor javnih financ," je še poudaril in dodal, da bo vlada osnutek sporazuma preložila poslancem.

Vatovec je zahteval, da DZ na naslednji seji opravi razpravo o odgovoru, saj Cerar po njegovih besedah ni odgovoril na zastavljeno vprašanje. Niti ni po njegovih besedah ovrgel nobenih sumov, da so v ozadju sodelovanja z Madžari vezani posli, kar po njegovih besedah očitno potrjuje tudi današnji obisk madžarske delegacije v Sloveniji, v kateri so predstavniki madžarskega Mola ter železniškega prevoznika Gysev Cargo, podjetij, o katerih se je po Vatovčevih besedah špekuliralo, da z njimi potekajo pogovori.