c S
V Sloveniji so davki na splošno visoki 22.01.2018 10:14 Ljubljana, 22. januarja (STA) - Večina vprašanih v anketi Dela je ocenila, da imamo v Sloveniji na splošno visoke davke. Da bodo davki pomembna tema prihajajočih volitev, je menilo 70 odstotkov vprašanih, kaže anketa, danes objavljena v časniku Delo.

To, da so v Sloveniji visoki davki, je odgovorilo 39 odstotkov vprašanih, da so davki visoki je menijo 48 odstotkov vprašanih. Sedem odstotkov je menilo, da so ravno pravšnji, dva odstotka jih je ocenilo kot nizke.

Pri tem vprašanju v Delu niso zaznali običajnih političnih ideoloških razlik. Tako podporniki SDS kot podporniki SD so menili, da imamo zelo visoke ali visoke davke.

Da bo tema pomembna ob prihajajočih parlamentarnih volitvah, je ocenilo 43 odstotkov vprašanih. 27 odstotkom vprašanih se zdi to vprašanje zelo pomembno, neodločenih je 16 odstotkov, šestim odstotkom se to zdi nepomembno, dvema odstotkoma zelo nepomembno.

Ob vsakoletnih januarskih pogovorih o vprašanju dviga minimalne plače letošnji predlog ministrice za delo Anje Kopač Mrak o dvigu te plače za 4,7 odstotka na 842,79 evra bruto podpira 80 odstotkov vprašanih. 13 odstotkov predlogu nasprotuje.

Inštrumentu minimalne plače so bolj naklonjeni simpatizerji Levice, SD, podporniki Liste Marjana Šarca ter anketiranci z visokošolsko izobrazbo in poklicno šolo. Da je ta ukrep slab, menijo podporniki SDS in upokojenci.

Spletno anketo je za časnik Delo na vzorcu 535 oseb opravilo Delo Stik med 17. in 19. januarjem.