c S
Občine iz Slovenskih Goric še naprej s Saubermacherjem 22.01.2018 09:26 Lenart, 22. januarja (STA) - Šest občin z območja upravne enote Lenart je še za 15 let podaljšalo koncesijsko pogodbo za ravnanje z odpadki z družbo Saubermacher, največjim zasebnim podjetjem, ki se v Sloveniji ukvarja z zbiranjem in obdelavo odpadkov, ter pomurskim javnim podjetjem Center za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop).

S podpisom nove koncesijske pogodbe so se pogodbene partnerice - občine Lenart, Benedikt, Sveta Ana, Cerkvenjak, Sveta Trojica in Sveti Jurij v Slovenskih Goricah - zavezale k nadaljevanju partnerstva na področju zbiranja, obdelave in odvoza odpadkov v skladu z okoljskimi predpisi.

Saubermacher Slovenija, ki je del avstrijske skupine, je predvsem v severovzhodnem delu Slovenije prisoten že dobrih 28 let. Leta 1990 so prav v prostorih lenarške občine podpisali prvo pogodbo za zbiranje in odstranjevanje odpadkov, kar je pomenil začetek takrat prve tovrstne družbe v Sloveniji oziroma takrat še v Jugoslaviji.

Šest slovenskogoriških občin je aprila 2016 objavilo javni razpis po postopku konkurenčnega dialoga za podelitev koncesije za opravljanje obveznih lokalnih gospodarskih javnih služb zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov, obdelave določenih vrst komunalnih odpadkov in odlaganja ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov.

Po izvedem postopku sta bila za izvajanje omenjenih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja za novo 15 letno obdobje kot koncesionarja izbrana Saubermacher in Cerop. Kot je ob podpisu novih pogodb dejal direktor Saubermacherja v Sloveniji Rudolf Horvat, so na podaljšanje dolgoletnega sodelovanja zelo ponosni.

"Nadaljujemo temelje in cilje, ki smo si jih postavili že davnega leta 1990, ter krepimo vezi, ki bodo občanom vseh občin omogočale še naprej transparentno, urejeno in kakovostno izvedbo ustreznega ločevanja in odvoza odpadkov," je med drugim dejal Horvat.

Saubermacher v Sloveniji sicer deluje na petih lokacijah. V Murski Soboti deluje prodajna služba, v Lenartu upravljajo s centrom za ravnanje z odpadki, v Kidričevem pa s centrom za nevarne odpadke. V njihovem centru za ravnanje z odpadki na Vrhniki deluje najmodernejša kompostarna aerobnega tipa za biološke odpadke, hkrati pa izvajajo še obdelavo odpadne embalaže. Družba ima kapitalski delež še v podjetjih Čisto mesto Ptuj, Ekologija, PUP-Saubermacher, Saubermacher-Komunala, Ekomobil in Eko Plastkom.

S skoraj 190 zaposlenimi so leta 2016 ustvarili za dobrih 23 milijonov evrov prihodkov in milijon evrov čistega dobička. Ob že omenjenih občinah so imeli koncesijske pogodbe sklenjene še z občinami Gornja Radgona, Radenci, Sv. Jurij ob Ščavnici, Šentilj, Hoče-Slivnica, Zreče, Vitanje, Škofja Loka, Bled in Železniki.