c S
Evroskupina o izvajanju programa pomoči za Grčijo 22.01.2018 09:23 Bruselj, 22. januarja (STA) - Finančni ministri držav v območju evra bodo danes, prvič pod vodstvom novega predsednika Maria Centena, razpravljali o izvajanju programa pomoči za Grčijo. Gre za tretji pregled izvajanja tretjega programa, ki ga je treba uspešno končati, da bo lahko država dobila naslednji obrok, ki naj bi znašal od šest do sedem milijard evrov.

Tretji program pomoči za Grčijo se izteče sredi avgusta. Do predvidenega izteka je tako načrtovan le še en, četrti pregled izvajanja. Zadnja tranša naj bi bila izplačana julija. Ali bo izstop Grčije iz programa čist ali bo potrebovala premostitveno pomoč, za zdaj ni jasno.

Ministri, med njimi slovenska ministrica Mateja Vraničar Erman, bodo znova razpravljali tudi o poglabljanju gospodarske in denarne unije EMU, a odločitev še ni pričakovati. Na sploh večjih korakov glede načrtovane reforme evra ni pričakovati pred junijem.

Sestanek evroskupine bo prvič vodil novi predsednik, Portugalec Centeno, ki je nasledil Nizozemca Jeroena Dijsselbloema. Ministri naj bi danes izbrali tudi novega predsednika delovne skupine evroskupine. Avstrijca Thomasa Wieserja naj bi nasledil Nizozemec Hans Vijlbrief.

Prav tako je danes pričakovati zagon procesa za imenovanje novega podpredsednika Evropske centralne banke (ECB). Za favorita za ta položaj, ki ga sedaj zaseda Portugalec Vitor Constancio in ki se izprazni maja, velja španski finančni minister Luis de Guindos.