c S
Pšeničnik s svojo mineralno vodo Roi le na trgih izven EU 22.01.2018 09:11 Rogaška Slatina, 21. januarja (STA) - Družinsko podjetje Stanislava Pšeničnika je lani na Bližnjem vzhodu, Kitajskem in v Rusiji prodalo okrog 200.000 steklenic mineralne vode pod lastno blagovno znamko Roi. Na trgih EU medtem te vode ne more prodajati, saj za to nima potrebnega dovoljenja, zdaj pa je ostal še brez koncesije za črpanje vode iz vrtine v Rogaški Slatini.

Pred poldrugim letom je Pšeničnikovo podjetje, ki v Rogaški Slatini upravlja s hoteloma Sava in Zagreb, sporočilo, da so s svojo vodo Roitschocrene (Roi) na eden od ocenjevanj v kitajskem Guangzhouju prejeli dve nagradi, cena pa da je na teh trgih precej visoka. V minulih dneh je Pšeničnik za STA dejal, da se cena giblje od šest do 12 evrov za steklenico, ki se sicer prodaja v treh velikostih - 0,25, 0,5 in 0,75 litra.

Pšeničnik sicer nima dovoljenja kmetijskega ministrstva za prodajo vode Roi v Sloveniji in na trgih EU, zaradi česar se je odločil tožiti državo za 13,7 milijona evrov. Državo sicer toži tudi zaradi lanske razveljavitve koncesije za črpanje mineralne vode iz vrtine v Rogaški Slatini.

Kot je pojasnil Pšeničnik, je država leta 2008 podelila koncesijo za črpanje mineralne vode Roi pod pogojem, da zgradijo polnilnico vode. Gradnja jih je stala pet milijonov evrov, vrtina, iz katere lahko črpajo omenjeno vodo, pa se nahaja na zemljišču v lasti Hotela Sava Rogaška.

"Na kmetijsko ministrstvo smo poslali vlogo za priznanje blagovne znamke Roi, ki je niso priznali. Takrat so namreč ugotovili, da so že leta 2001 na tej vrtini dali dovoljenje za polnjenje vode z blagovno znamko Donat Mg Drogi Kolinski. To je v nasprotju z vsemi pravili, ker tega dovoljenja ne moreš dobiti, če pred tem nimaš koncesije za črpanje," je dejal Pšeničnik.

Poudaril je tudi, da se po pravilih EU na evropskih trgih ne sme prodajati vode pod dvema različnima blagovnima znamkama, če je načrpana iz enega vira. Možnost prodaje v Sloveniji in EU bi po njegovi oceni za podjetje pomenilo hitrejšo rast, nove investicije in zaposlovanje, predvsem pa dvignilo ugled Rogaške Slatine in Slovenije kot države, ki spodbuja vrhunske izdelke z visoko dodano vrednost.

Na vprašanje, kako naprej, ker nima več koncesije, je Pšeničnik odgovoril, da se bo o tem odločil, ko bo zadeva na sodišču dobila epilog.

Vlada je lani razveljavila odločbo vlade iz februarja 2008, s katero so koncesijo za rabo podzemne vode iz vrtine RgS-2/88 v Rogaški Slatini podelili družbi Hotel Sava Rogaška. Upravno sodišče je namreč maja lani na zahtevo Droge Kolinske dovolilo obnovo postopka o določitvi koncesionarja za rabo vode iz omenjene vrtine za stekleničenje in proizvodnjo pijač. Vlada je nato ugotovila, da Hotel Sava Rogaška ni izpolnjeval pogojev, zato je koncesijo razveljavila.