c S
Nemčija bo v valutne rezerve vključila juan 22.01.2018 09:04 Berlin, 21. januarja (STA) - Nemška centralna banka je pred dnevi sporočila, da bo v svoje valutne rezerve vključila kitajsko valuto juan. Odločitev, ki jo je julija lani sprejel upravni odbor, je del dolgoročne strategije za povečanje raznovrstnosti naložb in posledica rastoče vloge juana na mednarodnem finančnem področju, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Banka poleg ameriškega dolarja in japonskega jena od leta 2013 vlaga tudi v kanadski dolar ter išče nove valute za vlaganje," je pojasnil član uprave banke Joachim Wuermeling. V banki po njegovih besedah nenehno ocenjujejo sestavo svojih valutnih rezerv glede na razmerje med tveganji in prednostmi.

Kdaj bodo začeli s kupovanjem juana in kakšno količino denarja bodo kupili, ni razkril.

Odločitev sledi potezi Evropske centralne banke, ki je junija lani prvič doslej za 500 milijonov evrov svojih dolarskih rezerv pretvorila v juan. Po ocenah analitikov to še dodatno potrjuje rast globalnega pomena kitajske valute.

Kitajska je bila leta 2016 najpomembnejša nemška trgovinska partnerica, visoko se uvršča tudi med trgovinskimi partnerji območja z evrom.