c S
Skupina Bandelli lani dobro poslovala 22.01.2018 09:03 Vipava, 21. januarja (STA) - Skupina Bandelli iz Vipave, ki združuje trgovino z gradbenim materialom na debelo in drobno in betonarno, je v lanskem letu dobro poslovala. V letu 2017 so ustvarili okrog 4,5 milijona prihodkov in dobiček iz poslovanja. Po besedah prokurista in solastnika Marka Bandellija se pozna povečanje povpraševanja in investicij na področju gradbeništva.

Leta 2016 sta trgovini ustvarili okrog tri milijone evrov, dobiček pa je presegel 55.000 evrov.

"Kar se je popravilo, in to ne glede na dosežene rezultate, je, da smo ob približno enakih prihodkih ustvarili višji dobiček. Ta je glede na leto 2016 za okrog osem odstotkov višji, točne številke bodo znane konec februarja. Lani smo nekako popravili tiste razlike v cenah, ki so bile problematične v prejšnjih letih," je za STA povedal Bandelli.

To jim je uspelo predvsem zaradi povezave petih manjših trgovcev z gradbenim materialom s štirinajstimi trgovinami v skupino Eumat, tako da ob večji nabavi dosegajo pri proizvajalcih boljše cene: "Kriza nas je pred leti prisilila, da smo zniževali naše marže, da smo bili lahko sploh konkurenčni. Sedaj pa dobički rastejo predvsem zaradi vhodnih cen, ki jih dobimo kot skupina."

Trgovina je imela v lanskem letu okrog 1,8 milijona evrov prihodkov, veleprodaja 1,9 milijona evrov, enota betonarna pa okrog 800.000 evrov.

Bandelli napoveduje, da bodo prihodki letos višji za osem do deset odstotkov, pričakovani dobiček pa okrog pet odstotkov.

V zadnjem času je bil opazen predvsem porast prodaje izdelkov za zaključne sloje in fasade za hiše. K temu je po mnenju Bandellija pripomogla predvsem finančna spodbuda države, ki jo lahko dobijo lastniki za energetsko učinkovitejše stavbe. "Na tem področju smo zrasli za več kot 35 odstotkov, zato upam, da bodo take spodbude dodeljevali tudi v prihodnje," je dejal Marko Bandelli.

Skupina Bandelli v tem trenutku zaposluje 16 delavcev, veliko pa je tudi kooperantov. Vendar imajo precej težav pri iskanju potrebnega strokovnega kadra, saj že več časa iščejo voznika tovornjaka in trgovce, prav tako je veliko pomanjkanje kadrov na področju gradbeništva: "Mi bi potrebovali ljudi, opazno je pomanjkanje dobrih kadrov, vendar mislim, da je to postal nek splošen problem v naši državi."

V začetku tega desetletja je bil velik upad investicij v poslovne objekte, v zadnjem letu pa povpraševanje po betonskih komponentah za proizvodne hale močno narašča. Prav tako se je v zadnjem letu dni povečalo pridobivanje in izdajanje gradbenih dovoljenj.

"To pa je zame pravi pokazatelj tega, da se stvari na področju gradbeništva obračajo in se bo število investicij v letošnjem letu povečalo. Vendar bi ob tem še enkrat poudaril, da nam manjka usposobljenih, strokovnih ljudi, manjka delovna sila v gradbeništvu. Prav tako pa je v Sloveniji premalo gradbenih podjetij, saj tista, ki so v krizi obstala, so premajhna za vse večje povpraševanje," je zaključil Marko Bandelli.