c S
Občina Brežice za naložbe letos približno devet milijonov evrov 22.01.2018 09:02 Brežice, 21. januarja (STA) - Občina Brežice bo letos nadaljevala naloge in projekte preteklega leta. Ob letošnjih novih naložbah je župan Ivan Molan napovedal tudi izziv pri razvoju turističnih vsebin in športno-rekreativnih dejavnosti na novozgrajenem akumulacijskem jezeru brežiške hidroelektrarne. Občina bo sicer za naložbe letos namenila približno devet milijonov evrov.

Molan je ob nedavnem ponovoletnem srečanju posavskih županov z novinarji v Kostanjevici na Krki za STA povedal, da bo navedeni letošnji naložbeni znesek podoben lanskemu. Med nadaljevanjem lanskih naložb je navedel ureditev recepcije, sanitarij in strešno prenovo Gradu Brežice, gradnjo bizeljskega vodovoda, sekundarni vodovod ob projektu hidravličnih izboljšav, širitev brežiškega pokopališča in več cestnih ter drugih infrastrukturnih naložb.

Med večjimi naložbami brežiško občino letos čakajo gradnja otroškega vrtca pri Osnovni šoli Artiče, prenova starih jeklenih mostov preko Save in Krke, energetska sanacija zdravstvene postaje Bizeljsko, ureditev objektov za šport na mirnih vodah na savski akumulaciji, ukrepi trajnostne gibljivosti, več cestnih in drugih infrastrukturnih posegov, gradnja postajališča za avtodome ob brežiški Prešernovi cesti in gradnja vodovoda Križe.

Proračunski denar bo brežiška občina kot običajno namenila tudi za društva, druge dejavnosti in gospodarske spodbude, je dodal.

Glede prenove omenjenega starega mostu preko Save in Krke je župan dejal, da je občina končala izvajalski razpis, ki pa jih je s šestimi ponudbami in z razponom ocene naložbe od enega do treh milijonov evrov po njegovih besedah presenetil.

Omenjene mostne prenove se nameravajo lotiti stopenjsko, in sicer postopoma od prvega do tretjega mostnega polja. Celotna prenova naj bi vzela dve leti, sanacijska dela pa bodo omejena na obdobje Savinega nizkega vodostaja oz. na mesece od maja do septembra, je še povedal Molan.

Gre sicer za prenovo 115-metrskega več kot 110 let starega in močno načetega jeklenega mostu z dvema poljema preko Save. Prenova prvega in drugega naj bi posamično stali približno pol milijona evrov, medtem ko naj bi bila prenova tretjega polja oz. mostu preko Krke cenejša in naj bi dosegla slabo polovico milijona evrov. Naložbo bo pokrila brežiška občina.