c S
Lani v Slovenj Gradcu za petino več turističnih nočitev 22.01.2018 09:02 Slovenj Gradec, 21. januarja (STA) - Turistični obisk Koroške se povečuje. Na območju Slovenj Gradca so lani zabeležili skoraj 32.000 turističnih nočitev, kar je za 22 odstotkov več kot v 2016 in največ v vseh letih, odkar spremljajo statistiko. Največ nočitev v mestu ustvarijo športniki na pripravah, lani pa se turistični obisk mesta povečal tudi zaradi kulturne ponudbe.

Največ nočitev v Slovenj Gradcu še naprej ustvari športni turizem, med drugim udeleženci večjih športnih tekmovanj, prav tako mesto gosti klube iz različnih držav, ki v Slovenj Gradcu opravijo letne priprave.

Kot je STA pojasnila Marija Lah iz slovenjgraške turistične pisarne, so lani v mestu našteli tudi več turistov, ki so v Slovenj Gradec prišli zaradi kulturne ponudbe in počitnic na podeželju. "Največ nočitev smo zabeležili v mesecu avgustu, ko praktično ni bilo možno dobiti proste sobe," je povedala Lahova.

Med vsemi nočitvami na območju Slovenj Gradca je bilo več nočitev tujih gostov kot domačih, podaljšala se je tudi povprečna doba bivanja, ki sedaj znaša skoraj štiri dni. Glede na to da število nočitvenih zmogljivosti od leta 2012 ostaja bolj ali manj enako, to je približno 300 postelj, se je izboljšala tudi izkoriščenost nastanitev, ki je sedaj približno 40-odstotna.

Rast števila nočitev Lahova pripisuje aktivni promociji Slovenj Gradca in tudi skupni promociji Koroške v zadnjih letih. V koroškem mestu so sicer lani več promocije usmerili v praznovanje 750-letnice pridobitve mestnih pravic, za kar so namenili tudi več finančnih sredstev in tudi to se odraža na pozitivnih rezultatih v turizmu, pravi Marija Lah.

Ob tem med trendi izpostavlja povečano povpraševanje turistov po ponudbi doživetij. Turisti po njenih besedah ne iščejo le lepe narave in klasičnih ogledov muzejskih zbirk, ampak si želijo med svojim oddihom tudi aktivnih doživetij. "Tudi tu se je v lanskem letu ponudba izboljšala, je pa to področje, kjer bomo lahko novosti ponudili tudi v prihodnje," pravi sodelavka slovenjgraške turistične pisarne.

Število nočitev se je lani povečalo tudi na območju celotne Koroške, a celoletni podatki še niso znani. So pa turisti že v prvih desetih mesecih leta 2017 v regiji ustvarili več kot 108.000 nočitev, kar je za 12 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2016.

Med vsemi koroškimi občinami največ nočitev beležita Slovenj Gradec in Mislinja, ki sta skupaj ustvarili več kar 52 odstotkov vseh omenjenih nočitev na Koroškem. Motivi turistov za obisk Koroške sicer ostajajo enaki, to so pohodništvo, kolesarjenje, počitnice na kmetijah in v naravi, kulinarika.

Lahova upa, da se bodo pozitivni turistični trendi nadaljevali tudi letos. Turistični delavci bodo nadaljevali z začrtanimi promocijskimi aktivnostmi na turističnih sejmih v Ljubljani, Zagrebu in Celovcu, z oglaševanjem turistične ponudbe in neposrednim marketingom. Še posebej bodo po besedah Lahove pozornost posvetili digitalnemu marketingu, kjer v zadnjih letih niso bili dovolj aktivni.

V Slovenj Gradcu medtem tudi pospešeno pripravljajo novo turistično strategijo, v mestu se obeta več nastanitvenih zmogljivosti, saj zasebnik obnavlja nekdanji hotel Pohorje, izboljšuje se dodatna ponudba.

V Slovenj Gradcu sicer maja letos načrtujejo zaključno prireditev, ki je ob lanski 750-letnici zaradi slabega vremena niso uspeli izvesti. Junija bo v mestu ponovno tudi srednjeveški dan. Na obeh prireditvah pričakujejo večje število obiskovalcev tudi iz drugih krajev Slovenije in iz tujine.