c S
Pregled ponudb za veliko naložbo v TE-TOL zaključen predvidoma do sredine februarja 22.01.2018 08:47 Ljubljana, 20. januarja (STA) - Pregled devetih prispelih prijav na javnem razpisu za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote, ki bo nadomestila premogovna bloka v TE-TOL, bo predvidoma zaključen do sredine februarja, so za STA sporočili iz Energetike Ljubljana. Na podlagi tega pregleda bodo v družbi naredili izbor primernih za nadaljnji postopek.

Energetika Ljubljana je razpis objavila konec oktobra, za dobavo glavne tehnološke opreme za zamenjavo premogovnih blokov s plinsko-parnimi v ljubljanski termoelektrarni-toplarni (TE-TOL) pa je prispelo devet prijav.

Na razpis so se prijavili italijanska družba Fata, nemški Kraftanlagen München, konzorcij avstrijske družbe Siemens in slovenskega Siemensa, konzorcij družb LLC MC IED.Holding, Rotec JSC in Kolektor CPG, grški Mytilineos Holdings, turški Calik Enerji, kitajski Sepcoiii Electric Power Construction Corporation, švicarski Vitol in kitajski China National Electric Engineering.

Energetika Ljubljana je javno naročilo za dobavo in postavitev dveh plinskih turboagregatov in dveh parnih utilizatorjev za plinsko-parno enoto razdelila na dva dela. V prvem delu izvaja pregled ponudb za izbor usposobljenih potencialnih izvajalcev, ki bodo izpolnjevali pogoje in zahteve iz razpisne dokumentacije ter se kvalificirali v drugi del, v katerem bo sledil končni izbor dobavitelja.

Kot so za STA povedali v Energetiki Ljubljana, sedaj čakajo dokumentacijo, povezano z zahtevanimi dopolnitvami prijav. Odvisno od popolnosti teh dopolnitev načrtujejo, da bo prvi del postopka zaključen med koncem januarja in sredino februarja.

Vsi postopki v okviru razpisa za izvedbo projekta, katerega celotna vrednost je ocenjena na 128 milijonov evrov, pa bodo predvidoma izpeljani do konca avgusta. Plinsko-parna enota bo nadomestila dva najstarejša od sicer treh premogovnih blokov v TE-TOL. Tretji premogovni blok, ki so ga leta 2008 predelali za sokurjenje premoga in lesne biomase, bo ostal v obratovanju. Uporaba premoga v Ljubljani se bo tako po navedbah družbe z letom 2021 zmanjšala za nekaj več kot 70 odstotkov.

Še pred začetkom izvajanja te trenutno največje načrtovane energetske naložbe v Ljubljani pa Energetika Ljubljana skladno z investicijskim načrtom za letos predvideva naložbe v skupni višini skoraj 29 milijonov evrov. Ta številka pokriva tako načrtovane obnove in nadomestitve energetskih virov in toplovodnega omrežja kot razvoj novih energetskih virov in širjenje omrežja.

Za obnove in nadomestitve bo namenjenih 10,2 milijona evrov, za izgradnjo novih energetskih virov 14,3 milijona, od tega 13 milijonov že za začetni del omenjenega projekta, za novo toplovodno omrežje in priključke nanj, tako v Ljubljani kot zunaj nje, pa 4,4 milijona evrov. Do konca 2019 je medtem med ključnimi naložbami predvidena tudi namestitev naprave za denitrifikacijo dimnih plinov, katere ocenjena vrednost je do dveh milijonov evrov.

Časnik Dnevnik je sicer pred časom razkril, da so v Energetiki Ljubljana ter še dveh ljubljanskih javnih podjetjih, Snagi in Vodovodu-Kanalizaciji, s podjetjem IBE podpisali pogodbo za novo predinvesticijsko zasnovo za objekt za energijsko izrabo odpadkov v Ljubljani. Trenutno je edini tak objekt v Sloveniji sežigalnica v Toplarni Celje, glede na strategijo ravnanja z odpadki pa se je v preteklosti kot lokaciji tovrstnih naprav omenjalo še Ljubljano in Maribor. A načrti so vedno naleteli na neodobravanje lokalnega prebivalstva.

Ravno zato naj bi omenjena tri ljubljanska javna podjetja zdaj naročila zasnovo za objekt za uplinjanje odpadkov, v katerem bi se ti prek razmeroma novega fizikalno-kemičnega postopka najprej uplinili, potem pa bi se ta precej čistejši plin sežgal. Po pisanju Dnevnika je naložba po prvih ocenah vredna od 40 do 50 milijonov evrov, tak objekt pa bi lahko v plin spremenil od 50.000 do 70.000 ton gorljivih odpadkov na leto, kolikor jih tudi nastane v regijskem centru za ravnanje z odpadki na Barju.

Za termično obdelavo odpadkov sta sicer po občinskem prostorskem aktu predvideni lokaciji ob TE-TOL na Zaloški cesti ali pa na Letališki cesti. Na ljubljanski občini bodo morali za obe lokaciji sprejeti še prostorski izvedbeni akt, ki bo skupaj z okoljevarstvenim dovoljenjem podlaga za pridobitev gradbenega dovoljenja.

V Energetiki Ljubljana so za STA povedali, da naj bi bili Izsledki predinvesticijske zasnove znani v roku šestih mesecev po podpisu pogodbe za njeno izdelavo, torej enkrat v sredini tega leta.