c S
Glavina o privatizacijskih postopkih 22.01.2018 08:46 Ljubljana, 20. januarja (STA) - Predsednica uprave SDH Lidia Glavina je napovedala, da se bodo postopki izbora finančnega svetovalca za prodajo Abanke, ki jo mora država v skladu z zavezo Evropski komisiji prodati do sredine leta 2019, začeli še v prvi polovici leta. "Postopek prodaje Abanke bomo izvedli v dogovorjenih rokih," je dejala v pogovoru za Dnevnikov Objektiv.

Prodajni postopek bo po njenih besedah potekal po metodi iskanja strateškega vlagatelja na podlagi javnega razpisa in pogajanj, ki bodo sledila s ponudniki najboljših zavezujočih ponudb; odprodan bo stoodstotni delež banke. "Trg se premika, pomembna bo višina cene," je dejala.

Glede postopka prodaje NLB, v katerem se ministrstvo za finance s komisijo dogovarja o morebitnih spremembah zavez, je povedala, da povratno informacijo pričakuje do konca januarja. "Kakršnekoli bodo nove zaveze, jih bomo spoštovali. O tem, kdaj se bo NLB prodala, pa ne morem špekulirati," je dejala.

Po njenem mnenju zaveze, ki jih je Slovenija dala Bruslju leta 2013 v zameno za zeleno luč za državno pomoč, pomenijo zavoro za razvoj bank, zato bi bil dogovor o njihovi odpravi nujno potreben.

Na seznamu 15 državnih podjetij, ki niso bila prodana, je tudi Telekom Slovenije, za katerega se je prodajni postopek neuspešno končal leta 2015. Podjetje se je po njenih besedah v vmesnem času prestrukturiralo in optimiziralo. Na SDH bodo do konca leta izdelali interno analizo o stanju na trgu. "Če bo pokazala, da obstajajo realne možnosti za uspešno privatizacijo, bi se prodajni postopek lahko začel prihodnje leto," je dejala.

Cimos, ki ga je SDH lani prodal družbi TCH Cogeme v lasti italijanskega sklada Palladio Finanziaria in kjer poteka postopek prestrukturiranja, bo po njenih pričakovanjih posloval pozitivno prihodnje leto. "Morda ne več v sedanji obliki, toda menim, da se bo razvijal in dolgoročno obstal," je dejala.

Predlog spremembe strategije upravljanja upravljanja kapitalskih naložb države, ki ga je SDH pripravil avgusta 2016, predlaga tudi spremembe statusa nekaterih naložb, saj je SDH ponekod pri pomembnih naložbah "zaklenjena". Glavina je izpostavila Sij, kjer ima SDH četrtinski delež, ki bi ga želeli preoblikovati iz pomembne v portfeljsko naložbo, namenjeno prodaji. "Smiselno bi bilo, da bi imeli tudi možnost prodati kakšno naložbo v sektorju zavarovalništva. Recimo v Savi Re, kjer imamo tudi pat pozicijo," je dejala.

Glavina je različne zamisli o tem, kdo bi moral upravljati državno premoženje, pospremila z osebnim mnenjem, da "se konja, ki zmaguje, ne menja". "SDH je izkazal dobre rezultate upravljanja," je dejala. "Ne bom rekla, da v SDH niso možne izboljšave. Toda boljše je nekaj kakovostno nadgraditi, kot pa na novo postavljati," je še dejala.