c S
UKC Maribor Weissensteinerja po presoji delovnega sodišča odpustil nezakonito 22.01.2018 08:46 Maribor, 20. januarja (STA) - Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi nekdanjemu pomočniku direktorja UKC Maribor za nabavo Petru Weissensteinerju je bila nezakonita, je ugotovilo Delovno sodišče v Mariboru. Sodišče še ugotavlja, da delovno razmerje Weissensteinerju 24. decembra 2016 ni prenehalo, temveč še traja, in to z vsemi pravicami iz pogodbe o zaposlitvi, poroča Večer.

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor mora po sklepu sodišča pomočnika direktorja za nabavo še iz obdobja Gregorja Pivca tudi pozvati nazaj na delo.

Kot so spomnili v časopisu Večer, vodstvo UKC Maribor v času, ko je bil v. d. generalnega direktorja Janez Lavre, šefu nabave Petru Weissensteinerju decembra predlani ni izdalo le predbožične izredne odpovedi delovnega razmerja iz krivdnih razlogov, ampak je zoper njega tudi vložilo kazensko ovadbo. So pa Weissensteinerju, ki ga je ovadba skupaj s Pivcem in Miho Pogačnikom doletela tudi zaradi pogodbe z reškimi anesteziologi, tedaj v bran stopili sodelavci na oddelku.

Sodišče že na prvi stopnji ni odločalo le o postopku, ampak tudi o vsebini zadeve in v obeh primerih pritrdilo tožniku Weissensteinerju oz. presodilo, da UKC ni uspelo dokazati niti vsebinske utemeljenosti izpodbijane izredne odpovedi, navaja Večer.

UKC je nekdanjemu šefu nabave očital poskus zaposlitve nekdanjega pomočnika direktorja za kadrovsko-pravne zadeve Gregorja Danka. Slednjemu je že poleti 2016 podal redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, saj je tedanji v. d. direktorja Lavre njegovo delovno mesto ukinil. Weissensteiner pa se je novembra 2016 z Dankom dogovoril, da mu bo slednji pomagal pri pripravi dokumentacije oz. poročila v zvezi z garažnimi hišami, ki jo je Weissensteinerju odredil Lavre.

Drugi očitek UKC Weissensteinerju je bila prekoračitev pooblastil pri podpisu okvirnega sporazuma z dobaviteljem Mark Medical, a sodišče po poročanju Večera tudi zanj ugotavlja, da je neutemeljen, saj je Lavre Weissensteinerju konec junija 2016 preklical pooblastilo, vendar ne aktualnega iz leta 2015, temveč pooblastilo iz leta 2007, ki je avtomatično prenehalo veljati že s prenehanjem preteklega mandata.

Za zdaj še ni znano, ali se bo UKC na sodbo prvostopenjskega sodišča pritožil.

Sedanji direktor UKC Maribor Vojko Flis je sicer že zaposlil nekdanjo direktorico občinske uprave v Rušah Karin Jurše in prav ona naj bi bila nova pomočnica direktorja za nabavo. A po informacijah časnika naj bi Peter Weissensteiner na sodišču vložil tudi zahtevek za začasno odredbo o prepovedi zaposlitve nekoga na delovno mesto, ki ga je nekoč zasedal.