c S
Stečaj celjskega Klasja se bo predvidoma končal letos 22.01.2018 08:39 Celje, 20. januarja (STA) - Stečajni upravitelj celjskega Klasja Kristijan Anton Kontarščak pričakuje, da se bo stečaj družbe, ki je bil uveden aprila leta 2015, končal še letos. Uspelo mu je namreč prodati skoraj vse premoženje Klasja. Ta mesec je Kontarščak že na prvi javni dražbi uspešno prodal tudi proizvodne prostore in druge nepremičnine.

Kot je za STA povedal Kontarščak, za prodajo so mu še ostale nekatere terjatve Klasja in ena manjša parcela, ki bo kmalu dobila lastnika.

Perutnina Ptuj in podjetje Sapidum iz Portoroža, ki sta na dražbi nastopila združena v konzorcij, sta tri hektarje velik kompleks Klasja na celjski Hudinji kupila za tri milijone evrov, kar je skoraj dvakrat več od izklicne cene, ki je bila postavljena pri 1,57 milijona evrov. Kompleks pa sestavljajo pekarna, mlin, silosi za žito, upravni prostori in parkirišča.

Družba Sapidum je že pred dvema letoma kupila najbolj donosen brezglutenski program Klasja za 1,1 milijona evrov. Ob nakupu je obdržala vse zaposlene in tako ohranila 27 delovnih mest.

Perutnino Ptuj zanimajo predvsem silosi Klasja, že lani so kupili 14 silosov, ki jih je na območju Klasja imel zavod za blagovne rezerve in so jih prej imeli v najemu. Zdaj pa so kupili še preostale silose za žito, ki so bili v lasti Klasja.

Kontarščak je sicer decembra lani nekdanjim delavcem Klasja poplačal približno 22 odstotkov njihovih terjatev oz. okoli 236.000 evrov.

Delavci so v stečaju Klasja prijavili približno milijon evrov terjatev. Podjetje jim je ostalo dolžno dve plači, nadomestilo za neizkoriščen letni dopust in odpravnine. Decembrsko poplačilo bo tako tretje doslej. Prvi del terjatev so delavci dobili lani jeseni, drugi del pa letos spomladi.

Skupaj bodo dobili poplačanih 68 odstotkov svojih terjatev.

Na celjskem okrožnem sodišču pa še vedno teče kazenski postopek zoper velenjskega podjetnika Tomaža Ročnika in nekdanjo direktorici Klasja Dragico Murko. Ta sta nepremičnine Klasja leta 2007 prenesla na svojo družbo Millcom skupina in 11,5 milijona evrov veliko kupnino najprej nakazala Klasju, potem pa jo je Klasje v obliki plačila za najemnino vrnilo Millcomu.

Družba, ki je zaposlovala več kot 100 delavcev, je nastala leta 1958, pekarne pa je imela v Celju, Hrastniku in Velenju. Ukvarjala se je s peko kruha, pekovskega peciva, keksov, slaščic ter proizvodnjo moke, mlevskih izdelkov in testenin.