c S
Premogovnik Velenje lani presegel načrtovani odkop premoga 22.01.2018 08:31 Velenje, 20. januarja (STA) - V premogovniku Velenje so lani odkopali 3,35 milijona ton premoga in s tem presegli letni načrt odkopa, ki so ga postavili pri 3,31 milijona ton. Kot je dejal glavni tehnični vodja premogovnika Bogdan Makovšek, lani v jami niso imeli večjih izrednih dogodkov, zato sta tudi proizvodnja in delo vseskozi v glavnem dobro potekala.

Tudi pri izdelavi jamskih prog so bili lani uspešni, je dodal Makovšek. V prvih 11 mesecih so tako izdelali 5435 metrov novih prog, načrtovali pa so jih 5422 metrov. V omenjenem obdobju so načrtovali tudi 650 metrov pretesarb, izvedli pa so jih kar 940 metrov.

V letu 2017 so začeli izdelovati tudi novo vodno progo, ki je nujno potrebna pri odkopavanju G-območja. To območje nameravajo začeti odkopavati leta 2020, je napovedal Makovšek.

Po njegovih besedah bodo na trenutno delujočih odkopih C in D kmalu končali obratovanje, do takrat pa morajo pripraviti in montirati dva nova odkopa. Novi odkop A bo po načrtih s proizvodnjo začel takoj po prenehanju odkopa C in bo zelo pomemben za doseganje proizvodnje letos, saj z njega pričakujejo več kot 1,6 milijona ton premoga.

Ker je del tega odkopa v talninskemu predelu premogovega sloja, pa premogovnik načrtuje slabšo kalorično vrednost odkopanega premoga. Po nekajletni dobri kalorični vrednosti premoga tako ocenjujejo, da bo letos ta v povprečju znašala zgolj 10,59 giga joula na tono premoga. To po Makoškovih besedah pomeni, da bo treba za doseganje letnega načrta odkopati dobrih 300.000 ton več premoga kot lani.

"Pri enaki količini proizvedene energije in enakem prihodku kot lani bomo imeli letos precej večji strošek. Zato bomo morali še več pozornosti nameniti dobri organizaciji dela in zanesljivosti obratovanja," je še pojasnil.

Letos v premogovniku načrtuje tudi 6069 metrov novih prog in 800 metrov pretesarb. Kot je dodal Makovšek, je v načrtu 247 rednih delovnih dni ter 14 praznikov, kar pomeni, da bodo morali za izpolnitev letnega načrta proizvodnje vključevati tudi dodatne delovne dneve.

Vodstvo Premogovnika Velenje je sicer v začetku tedna s Sindikatom pridobivanja energetskih surovin (SPESS), Sindikatom delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) in svetom delavcev začelo pogajanja o nagradah za lansko delovno in poslovno uspešnost. Pogajanja so bodo nadaljevala v ponedeljek, so napovedali.

Vodstvo premogovnika ima na mizi tudi 13 stavkovnih zahtev SDRES, ki jih je prejelo prejšnji teden. Kot so napovedali, jih bodo preučili in se do njih opredelili. SDRES dogovor pričakuje do 26. januarja, če ga ne bodo dosegli, pa napovedujejo stopnjevanje aktivnosti.