c S
Nekdanji guverner Kranjec dvomi, da je Iranec prek NLB pral denar 22.01.2018 08:27 Ljubljana, 19. januarja (STA) - Komisija DZ, ki preiskuje sume pranja iranskega denarja v NLB pred več kot osmimi leti, je danes zaslišala tudi predstavnike urada za preprečevanje pranja denarja in Banke Slovenije. Tedanji guverner Marko Kranjec je podvomil, da bi šlo za poskus pranja denarja.

"Po mojem mnenju ni šlo za sume pranja denarja, pač pa za poskus iranske države, da si pridobi plačilne kanale," je pred komisijo, ki ji predseduje Jani Möderndorfer (SMC), dejal Kranjec. Zaradi mednarodnih sankcij je bilo to namreč zelo oteženo.

Komitent Iraj Farrokhzadeh iz Irana je imel zelo visoke prilive in odlive s svojega računa in NLB si je obetala, da bo dobro zaslužila. "Toda zneski so bili previsoki in nekomu bi morala zasvetiti rdeča luč," je dejal Kranjec.

NLB je sumljive transakcije Farrokhzadeha uradu za nadzor pranja denarja prijavila jeseni 2010, ta pa je nato obvestil Banko Slovenijo, ki je v banki opravila izredni inšpekcijski nadzor.

Tega je opravila inšpektorica Jelena Miloševič. "Na tem primeru smo ugotovili, da notranja kontrola ne deluje, zato smo od NLB zahtevali, naj jo okrepijo," je povedala.

Za zahtevo za prekinitev poslovanja z iranskim komitentom niso imeli pravne podlage, so pa NLB izdali odredbo za odpravo kršitev v tem primeru. Ob tem so jo tudi opozorili, da je tveganje veliko, nakar se je NLB sama odločila prekiniti poslovanje z omenjenim komitentom.

"Mislim, da NLB ni opravila svoje naloge, v smislu da uradu ni prej prijavila teh sumljivih transakcij," je dejala Miloševičeva. Enako je povedala direktorica pravnega oddelka v Banki Slovenije Jasna Iskra, ki je pojasnila, da so zato zoper NLB uvedli tudi prekrškovni postopek, a ga nato ustavili.

NLB so očitali, da je v prepozni fazi poročala sumljivost transakcij uradu ter da ni spremljala poslovanja stranke. A izkazalo se je, da je banka v prvem primeru napačno ocenila razloge za sum, v drugem pa je stranko spremljala, a je znova napačno ocenila naravo poslovanja. "Ugotovili smo, da nimamo dovolj znakov, ki bi konkretno opredeljevali prekršek," je pojasnila.

Pravni svetovalec v Banki Slovenije Nenad Novakovič se primera vsebinsko ni spomnil. Po njegovem spominu je pregledal, ali odredba, ki jo je pripravila inšpektorica, pravno stoji. Ta je dosegla namen, saj je banka račun zaprla, je dejal. Povedal je le še, da je Banka Slovenije izdala kar nekaj odredb s ciljem preprečevanja pranja denarja.

Pred komisijo sta za zaprtimi vrati pričala še nekdanji direktor urada za preprečevanje pranja denarja Andrej Plausteiner in Aljoša Pohar iz urada, ki je bil skrbnik tega primera. Direktor nadzora bančnega poslovanja v Banki Slovenije Matej Krumberger se na vabilo komisije ni odzval.