c S
Evropski poslanci v Anhovem o problematiki Salonita 22.01.2018 08:02 Deskle, 19. januarja (STA) - Na obisku v Kanalu so se danes mudili štirje evropski poslanci iz Slovenije. Sešli so se s predstavniki Društva EKO Anhovo in prisluhnili njihovim težavam v boju proti onesnaževanju okolja zaradi kurjenja odpadkov v Salonitu Anhovo. Da bi prišli do pravih podatkov, so podprli prizadevanja po neodvisni raziskavi. Pozneje so obiskali tudi Salonit.

Evropski poslanci Igor Šoltes (Zeleni), Patricija Šulin (EPP/SDS), Tanja Fajon (S&D/SD) in Lojze Peterle (EPP/NSi) so se na srečanju s predstavniki društva seznanili z zdravstvenim stanjem prebivalcev, s stanjem okolja v osrednji Soški dolini, pa tudi s problematiko množičnega odseljevanja iz kanalske občine.

Člani Društva EKO Anhovo so nanje že pred koncem lanskega leta naslovili pismo, v katerem so opozorili na okoljske vplive izpustov v zrak iz tovarniškega dimnika cementarne Salonit, zmanjšano kvaliteto življenja in slabše zdravstveno stanje tamkajšnjih prebivalcev.

Kot je po srečanju s predstavniki civilne iniciative za STA spomnil poslanec Šoltes, so o tem že obvestili Evropsko komisijo, "zlasti glede standardov, ki veljajo po eni strani v Evropski uniji in v Sloveniji, in implementacije pravnih aktov z evropskimi direktivami, kar pomeni tudi vpliv na podeljevanje okoljevarstvenih dovoljenj in dovoljenih emisij".

Različni zdravstveni indikatorji kažejo, da so v tem delu Slovenije različne bolezni dihal in pljuč pogostejše od povprečja v Sloveniji, kar po Šoltesovem mnenju kaže, da nekje mora biti razlog za to. Zato se bo zavzel za to, da na območju opravijo neodvisno strokovno analizo vpliva Salonita na okolje, na zdravje ljudi zaradi težkih kovin in primernega skladiščenja nevarnih odpadkov ter da se na podlagi teh rezultatov poiščejo rešitve.

"Pritoževanja nad cementarno ni le pri nas, pač pa se nad onesnaževanjem pritožujejo povsod po Evropi. Zato bi evropski poslanci lahko sprožili zahtevo po izenačitvi mejnih vrednosti izpustov med cementarnami in sežigalnicami odpadkov. Za sežigalnice veljajo precej strožji pogoji in nižje mejne vrednosti," pa je povedal predsednik Društva EKO Anhovo Bogomir Bavdaž.

V društvu sicer ostro nasprotujejo sežigalnici odpadkov v Salonitu, saj že samo delovanje tamkajšnje cementarne in bližnjega kamnoloma močno obremenjuje okolje.

Po tistem, ko je sedem evropskih poslancev v pismu Evropski komisiji opozorilo na okoljske vplive Salonita Anhovo, so sicer v Salonitu že novembra lani te očitke zavrnili in navedbe označili za zavajajoče, podpisane evropske poslance pa povabili na obisk v tovarno, da osebno preverijo trditve civilne iniciative. Obisk so danes tudi uresničili.

Predsednik uprave Salonita Anhovo Julijan Fortunat je po pogovoru s poslanci med pobudami, ki jih bodo uresničili, omenil predvsem neodvisno meritev zunanje institucije, ki jo podpirajo, ter mogoče zamenjavo starih azbestno-cementnih plošč v Triglavskem narodnem parku.

Institucijo, ki bo opravljala meritve, bodo po Fortunatovih besedah izbrali skupaj, šlo pa bo za certificirano ustanovo. "Upam, da bomo po ponovni potrditvi, da ne onesnažujemo okolja, te neskončne diskusije tudi ustavili," je dodal Fortunat.

Župan Občine Kanal ob Soči Andrej Maffi je ob koncu pogovora izpostavil dejstvo, da se je zadeva internacionalizirala. "Ključni cilj občine je razbliniti dvome - to delamo že vsa leta - in zdaj bomo s pomočjo evropskih poslancev našli kompetentne merilce v Evropi, ki bi lahko realno izmerili izpuste," je dejal Maffi.