c S
Komisija DZ glede suma pranja denarja v NLB zaslišala še tri priče iz NLB 22.01.2018 07:59 Ljubljana, 19. januarja (STA) - Komisija DZ za preiskovanje sumov pranja denarja v NLB je v primeru Farrokhzadeh zaslišala tri ljudi, v letih 2008 in 2011 na ključnih položajih v NLB. Nekdanja direktorica plačilnega prometa s tujino Alenka Korče o primeru ni želela govoriti javno, nekdanja vodilna v banki Draško Veselinovič in Igor Marinšek pa o njem ne vesta ničesar.

Komisija se ukvarja s primerom suma pranja denarja v NLB, v katerem naj bi iranski državljan Iraj Farrokhzadeh prek računov, odprtih pri NLB, z nakazili iz iranske banke opral približno milijardo dolarjev. Sredi decembra je zaslišala devet prič iz NLB, ki so povedale, da je šlo pravzaprav za britanskega državljana in tudi nakazila niso prihajala iz iranskih bank. Vse so zagotovile, da so v banki ravnali v skladu z zakonodajo.

Veselinovič, ki je bil predsednik uprave od februarja do konca septembra 2009 oz. kot je dejal, 73 delovnih dni, je danes priznal, da je o tem primeru izvedel iz medijev. "To enostavno ni prišlo do mene," je dejal in dodal: "V tem kratkem obdobju do mene ni prišla nobena ne informacija ne opozorilo, ne zunaj ne znotraj hiše." Takrat sem se posvečal obvladovanju skupine, izpostavljenosti do regije, prihajajoči krizi, organizaciji hiše in nižanju stroškov, je povzel.

V času njegovega mandata je bil Farrokhzadeh oproščen prilivne provizije, kar po njegovih besedah ni neobičajna praksa, saj da je to običajen posloven instrument. Na vprašanje, kako lahko pod ta dokument ni podpisan nihče iz uprave, temveč ljudje, ki jih danes ne morejo identificirati, ni znal odgovoriti. "Obstajajo pravila podpisovanja," je dejal, a menil, da je to možno, saj se je dogajalo julija in je možno, da so bili člani uprave ali na službenih poteh ali na dopustu.

Tudi Marinšek, v času Farrokhzadehovega prihoda in poslovanja z NLB predsednik nadzornega sveta NLB, o primeru ni vedel ničesar. Vse informacije ima le iz medijev, je povedal. Na vprašanje o poznavanju največjih komitentov v banki, je odgovoril, da so vedeli le za tiste, ki so bili največji po izpostavljenosti do NLB. "O največjih komitentih po plačilnem prometu nismo bili seznanjeni," je zatrdil.

Direktorica sektorja za plačilni promet s tujino v NLB od začetka leta 2003 do sredine leta 2013 Alenka Korče na konkretna vprašanja o konkretnem primeru javno ni želela odgovarjati. "Bom pa nanje odgovorila, če boste sejo zaprli za javnost. Želim povedati, da moj spomin ni zbledel," je dejala. Tako je na vprašanja o konkretnem primeru odgovarjala na zaprtem delu seje.

Kot direktorica področja je povedala, da sektor ni imel težav z delovanjem sistemov. Problemi so bili takrat bolj na področju računov pravnih in fizičnih oseb. "Za plačilni promet lahko z veliko gotovostjo rečem, da so bile aplikacije dobre in da so bile kontrole vgrajene," je dejala. Pri slednjem ni bilo razlike glede na to, kako je bil nalog vnešen - ali ročno ali prek e-banke - kontrole procesiranja so bile popolnoma enake.

Če so avtomatske kontrole ali kdo drug zaznali težave, so jih pogledali. Če se je nalog ustavil neupravičeno, so ga sprostili, če so bili v dvomih, so ga poslali pooblaščenki za preprečevanje pranja denarja in zahtevali odgovor. Če so prepoznali nenavadne transakcije, pa so o tem obvestili poslovni del, to je del, ki ima stik s komitentom. "Ta ima pregled nad celotnim poslovanjem komitenta," je nanizala Korčetova.

Pred komisijo bodo danes po napovedih nastopili še dve priči iz urada za preprečevanje pranja denarja in pet prič iz Banke Slovenije. Komisija, ki je za javnost delno zaprla zaslišanje Korčetove, je javnost v celoti izključila pri zaslišanju Aljoše Poharja iz urada za preprečevanje pranja denarja, ki je bil skrbnik tega primera iz NLB.