c S
Židan v Berlinu z več ministri od skupni kmetijski politiki 22.01.2018 07:57 Ljubljana/Berlin, 19. januarja (STA) - Minister za kmetijstvo Dejan Židan se je danes v okviru Zelenega tedna v Berlinu, kjer se predstavlja tudi Slovenija, srečal z več ministri, s katerimi so izmenjali mnenja o skupni kmetijski politiki po letu 2020. Z nemškim kolegom Christianom Schmidtom se strinjata, da morajo biti kmetije z oteženim prostorom kmetovanja deležne posebne pozornost.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Židan se je z nemškim ministrom za prehrano in kmetijstvo Schmidtom srečal že v četrtek zvečer, pa tudi danes, ko je Schmidt z delegacijo ob odprtju sejma za kmetijstvo, prehrano in vrtnarstvo Zeleni teden obiskal slovenski razstavni prostor.

Kot je danes za STA povedal Židan, sta z nemškim kolegom skupna borca za kmetijstvo in se strinjata, da mora biti to bolj prijazno tudi do okolja. Članice EU sicer zdaj v luči nove kmetijske politike, ki nastopi po letu 2020, iščejo zaveznice in predstavljajo svoja stališča.

Tako sta se Židan in Schmidt strinjala, da bi morala biti nova kmetijska politika bolj fleksibilna, da bi države lažje izvajale ukrepe, ki so pisane na kožo posameznih državam, ne pa na kožo Evropske komisije. "Tu nam dobro kaže," je dejal.

Podobno razmišljata tudi pri vprašanju prihodnjega financiranja proizvodnje. Sta namreč zagovornika tega, da je treba pomoč ohraniti in jo okrepiti za kmetije, ki so na območjih, kjer se težko kmetuje.

Židan je mnenje o prihodnji skupni kmetijski politiki izmenjal tudi z delegacijami iz Češke in Slovaške, s katerimi je pogovor tekel še o vzpostavitvi bolj pravičnih odnosov v prehranski verigi. Kolega je tako seznanil s predlogom zakona, ki ga je vlada že potrdila, predvidoma marca pa bo o njem razpravljal DZ.

Slovenski minister se je že srečal še s kolegi iz Avstralije, Makedonije, Srbije in Črne gore. S slednjimi, državami bivše Jugoslavije, so se pogovarjali, kako jim Slovenija lahko nudi administrativno pomoč pri pogajanjih z EU.

Židan se bo danes srečal še s kolegom iz Omana, ki ga bo povabil tudi na mednarodno ministrsko konferenco ob svetovnem dnevu čebel, ki bo potekala v Sloveniji. Ministrsko konferenco slovensko kmetijsko ministrstvo pripravlja v sodelovanju z Organizacijo ZN za hrano in kmetijstvo (FAO), na njo bo vabljenih 40 najbolj pomembnih držav, ki so Slovenijo pri aktivnostih za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel najbolj podprle.

Po pričakovanjih bo beseda o tem tekla tudi danes, ko se bo Židan srečal z generalnim direktorjem FAO Grazianom Da Silvo. Predvideno je tudi srečanje z avstrijsko kmetijsko ministrico Elisabeth Köstinger, govorila pa bosta o nadaljevanju dobrega sodelovanja med državama, je pojasnil Židan.

Židan se bo na povabilo nemškega ministra Schmidta danes udeležil tudi srečanja, ki bo namenjeno obvladovanju nekaterih kužnih bolezni.

Slovenija se letos na Zelenem tednu predstavlja z družinskimi turističnimi kmetijami in podeželjem ter možnostmi za preživljanja počitnic v Sloveniji. Tam se predstavljajo kmetije Marjanca, Grobelnik, Lenar, Visočnik, Korošec in Dreisiebner, pa tudi čebelarstvo Šauperl in startup podjetje Urban planty s projektom urbanega zeliščarstva.

Kot je za STA še povedal minister, je slovenski prostor za obiskovalce sejma kar privlačen. Veliko se jih namreč ustavi in povprašuje po slovenskih izdelkih.

Zeleni teden je največji mednarodni sejem za hrano, kmetijstvo in hortikulturo na svetu, tokrat poteka že 83., letošnja partnerica sejma pa je Bolgarija. Na njem se predstavlja več kot 1600 razstavljalcev iz približno 65 držav. Sejem bo vrata zaprl 28. januarja, po pričakovanjih organizatorja bo sejem letos naštel preko 400.000 obiskovalcev.

Židan bo obisk Berlina sklenil v soboto, ko se bo udeležil še 10. berlinskega vrha ministrov za kmetijstvo z naslovom Oblikovanje živinorejske prihodnosti - trajnostno, odgovorno in učinkovito. Srečal se bo tudi s Slovenci, ki živijo v Berlinu.