c S
Leben s predstavniki madžarske vlade o drugem tiru 22.01.2018 09:26 Ljubljana, 22. januarja (STA) - Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben bo danes sprejel madžarskega podsekretarja za promet na ministrstvu za nacionalni razvoj Lazsla Mosoczija, s katerim bosta govorila o infrastrukturnih projektih. V ospredju pogovorov bo projekt drugega tira, pri katerem naj bi sodelovali tudi Madžari.

Po pojasnilih infrastrukturnega ministrstva gre za vljudnostni obisk predstavnikov madžarske vlade pod vodstvom Masoczija, Leben pa jih bo seznanil z dogajanjem v zvezi z drugim železniškim tirom Divača-Koper, med drugim tudi s sklepi komisije DZ za nadzor javnih financ v zvezi s projektom.

Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ je od vlade zahtevala pripravo načrta projekta brez udeležbe Madžarske, vlada pa ji je v četrtek odgovorila, da načrta izgradnje drugega tira brez sodelovanja Madžarske ne more pripraviti, kar so sicer že na seji komisije ves čas poudarjali vladni predstavniki. Razlogov je več, eden od njih je znatno javnofinančno breme za proračun, če Madžarska ne bi sodelovala pri projektu.

Sodelovanje Madžarske predvideva finančna konstrukcija projekta drugi tir Divača-Koper, obe strani se o sporazumu o sodelovanju še pogovarjata. Madžarska bi v projektu sodelovala z do 200 milijonov evrov visokim kapitalskim vložkom v 2TDK, kaj bi dobila v zameno, pa še ni znano. Ugibanja, da bi vlada lahko posegla v koncesijsko pogodbo z Luko, so na ministrstvu že večkrat zavrnili, zagotavljajo tudi, da se koncesijsko območje in lastništvo Luke Koper ne bosta spreminjala.

Predstavnike madžarske vlade naj bi sicer danes spremljala močna gospodarska delegacija, v kateri naj bi po navedbah časnikov Delo in Primorske novice med drugim bili predstavniki madžarskega Mola ter dveh železniških prevoznikov - Gysev Cargo in Hungrail. Madžarski gospodarstveniki naj bi obiskali tudi Slovenske železnice in Luko Koper.