c S
IBM prvič po petih letih s četrtletno rastjo prihodkov 19.01.2018 08:23 New York, 19. januarja (STA) - Ameriški računalniški velikan IBM je v zadnjem četrtletju lani ustvaril 22,5 milijarde dolarjev prihodkov, kar je štiri odstotke več kot v enakem četrtletju leta 2016 in nekoliko več od napovedi analitikov. Rast prihodkov ob koncu leta 2017 je prvo četrtletno zvišanje prihodkov na letni ravni po 22 zaporednih četrtletjih padanja.

IBM je v zadnjem četrtletju lani posloval z izgubo v višini 1,05 milijarde dolarjev, in sicer zaradi enkratnih stroškov v višini 5,5 milijarde dolarjev, ki so predvsem posledica nove davčne zakonodaje v ZDA, saj namerava vrniti v domovino v tujini nakopičeni dobiček in plačati davek po reformirani nižji stopnji. Davčna stopnja na dobiček se bo letos za IBM ustavila okoli 16 odstotkov.

Brez upoštevanja enkratnih stroškov, kamor spada tudi nakup svetovalne agencije Vivant Digital, pa je prilagojeni dobiček IBM na letni ravni narasel za osem odstotkov na 5,18 dolarja na delnico, kar je cent več od napovedi analitikov.

Delnice IBM so se po objavi rezultatov pocenile za 3,44 odstotka na 163,30 dolarja, ker je družba za letos predvidela okrog 13,80 dolarja na delnico prilagojenega dobička brez enkratnih stroškov in prihodkov, torej podobno kot v celotnem letu 2017, analitiki pa so napovedovali nekoliko več.

IBM se še vedno posveča vlaganjem v tri velike strateške pobude, to je analiza, oblak in varnost, ki so skupaj v zadnjem četrtletju lani navrgle 11,1 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 49 odstotkov od celotnih prihodkov v četrtletju. Konec leta 2016 je njihov delež znašal 35 odstotkov.

Samo z oblakom je IBM imel lani 17 milijard dolarjev prihodkov, kar je 24 odstotkov več kot leta 2016.

Obenem pa je IBM lani na letni ravni za 11 odstotkov povečal kapitalske stroške, in sicer na 3,31 milijarde dolarjev.

IBM je v zadnjem četrtletju lani prav tako dosegel poravnavo s spletnim podjetjem Priceline, ki ga je tožil zaradi kršenja patentov. Podrobnosti dogovora niso razkrili.