c S
Evropske borze večinoma navzgor; krepkejši evro, nespremenjene cene nafte 19.01.2018 07:54 London/Frankfurt/Pariz, 18. januarja (STA) - Potem ko so se v sredo znižali, so se tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi danes večinoma zvišali. Cene nafte se skorajda niso spremenile, tečaj evra pa se je zvišal.

Evropske borze so tako sledile pozitivnim gibanjem na Wall Streetu, kjer so se delnice v sredo podražile, vendar se danes spet cenijo. Predvsem pa so k današnji rasti v Evropi vplivali ugodni podatki, ki so dopoldne prišli iz kitajskega gospodarstva. Kitajska je namreč pomembna trgovinska partnerica za vrsto evropskih podjetij, med drugim nemška.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,23 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3620,91 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,74 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,02 odstotka. Znižal pa se je indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,32 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,01 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,13 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,49-odstotno rast.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,47 odstotka nižji ravni kot v sredo. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,24 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,12 odstotka.

Tečaj evra se je danes zvišal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,2240 dolarja, kar je dobrega pol centa več kot zjutraj. Evropska centralna banka (ECB) je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,2235 dolarja oz. 0,32 centa višje kot v sredo. Analitiki pravijo, da gre za odboj tečaja skupne evropske valute, potem ko so ga v sredo obremenile izjave bankirjev v ECB o morebitnih posledicah premočnega evra.

Nove napovedi Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) o ponudbi surove nafte na svetovnem trgu niso bistveno vplivale na cene nafte. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena februarja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 64,07 dolarja, kar je deset centov več kot v sredo. V Londonu so se marčne terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za en cent na 69,39 dolarja.

"Višje cene povečujejo ponudbo na trgu," je zapisano v rednem mesečnem poročilu Opeca. Zaradi rasti cen nafte v zadnjem času se je proizvodnja predvsem v Severni Ameriki močno povečala. Hkrati je kartel zmanjšal napovedi o povpraševanju po nafti članic Opeca.