c S
Slovenija s pol milijona evrov podprla slovenske razvojne projekte v Afriki in Sloveniji 19.01.2018 07:52 Ljubljana, 18. januarja (STA) - Generalni sekretar zunanjega ministrstva Damjan Bergant in predstavniki nevladnih organizacij Mirovni inštitut, Platforma Sloga, Slovenska karitas in Zavod Krog so danes podpisali pogodbe za sofinanciranje projektov, ki se bodo v obdobju od leta 2018 do 2020 izvajali v Afriki in Sloveniji. MZZ je projekte podprl v skupni vrednosti 545.000 evrov.

V regiji Podsaharske Afrike sta bila izbrana razvojna projekta Slovenske karitas in Mirovnega inštituta, ki imata dolgoletne izkušnje z izvajanjem projektov v tej regiji. Oba izbrana projekta bosta potekala v Ruandi, so sporočili z MZZ.

Projekt Slovenske karitas bo namenjen podpori za lažji dostop in učinkovitejšo rabo naravnih virov za trajnostno preživetje najrevnejših prebivalcev v zahodni Ruandi. V projektu sodeluje tudi slovensko podjetje Damahaus prestige.

MZZ je prav v okviru javnega razpisa za obdobje od leta 2018 do 2020 prvič spodbudilo sodelovanje nevladnih organizacij z zasebnim sektorjem. Slovenska podjetja so se že do sedaj vključevala v izvajanje projektov mednarodnega razvojnega sodelovanja, skladno z agendo za trajnostni razvoj do leta 2030 pa želi ministrstvo preko inovativnih pristopov še dodatno okrepiti ter spodbuditi prispevek zasebnega sektorja k uresničevanju ciljev trajnostnega razvoja.

Projekt Mirovnega inštituta se bo v predmestju in okolici prestolnice Ruande Kigali osredotočal na izobraževanje in ekonomsko opolnomočenje najbolj ranljivih skupin žensk ter zmanjšanje razlike med spoloma.

Zavod Krog bo medtem v naslednjih treh letih v Egiptu izvajal projekt izobraževanja otrok o njihovih pravicah. Otroci bodo med drugim pridobili nove veščine ter razvijali strpnost do različnih ver in kultur.

Platforma Sloga pa bo koordiniral projekt pri katerem sodeluje 20 nevladnih organizacij in bodo spodbujali globalno učenje in zagovorništvo ter tako okrepili podporo mednarodnemu razvojnemu sodelovanju, mednarodni humanitarni pomoči in globalnemu učenju. Aktivnosti bodo potekale v več krajih po Sloveniji.

Slovenija podpira delovanje nevladnih organizacij preko javnih razpisov za izvajanje razvojnih in humanitarnih projektov v partnerskih državah ter projektov ozaveščanja javnosti, globalnega učenja in zagovorništva. Hkrati podpira njihovo delovanje tudi v okviru razpisov za sofinanciranje projektov na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja, ki so sofinancirani iz mehanizmov Evropske unije, so še sporočili z MZZ.