c S
Borut Fakin direktor Vinakopra 19.01.2018 07:52 Koper, 18. januarja (STA) - Nadzorni svet družbe Vinakoper je danes za direktorja imenoval Boruta Fakina, so sporočili iz družbe. Vinakoper je od konca marca lani kot začasni predsednik uprave oz., po spremembi statuta, kot direktor vodil član nadzornega sveta Robert Fakin, potem ko so razrešili prejšnjega predsednika uprave Nevija Pucerja.

Nadzorni svet je z današnjim soglasnim imenovanjem Boruta Fakina zaključil kadrovski postopek, ki je trajal štiri mesece. Novega direktorja so imenovali na osnovi predloga zunanje mednarodne kadrovske agencije ter predstavitev in opravljenih razgovorov, so zapisali.

"Nadzorni svet je prepričan, da bo novo vodstvo zagotovilo kvalitetno uresničevanje strateških usmeritev družbe Vinakoper, vključno z aktivno vlogo v povezovanju slovenskega vinarstva in v spodbujanju tega sektorja ekonomije v smeri nadaljnjega, hitrejšega razvoja ter vključevanja v izvozno strategijo Slovenije," so navedli.

Nadzorni svet Vinakopra je konec marca lani odpoklical predsednico nadzornega sveta Mojco Černe Pucer in predsednika uprave Nevija Pucerja, kateremu bi se mandat iztekel maja, ter za začasnega predsednika uprave imenoval Roberta Fakina. Fakin je bil imenovan za največ šest mesecev, z oktobrom pa še za šest mesecev oz. do imenovanja novega direktorja.

Pucer je februarja lani, ko so se nadzorniki odločili, da mu ne podaljšajo mandata, ki bi se mu iztekel maja, omenjal pritiske in interese, ki da "gredo v negativno smer za Vinakoper". Ocenil je, da gre v ozadju za interese Istrabenza v povezavi s Sava Group, ki da že leta igra negativno vlogo za Vinakoper.

Poslovanje Vinakopra naj bi oteževali odnosi med Istrabenzom in Luko Koper, polovičnima lastnikoma družbe Adriafin, ki obvladuje 77 odstotkov Vinakopra. Istrabenz, ki je v prisilni poravnavi, je svoj 50-odstotni delež Adriafina dlje časa prodajal, a do prodaje kljub interesu morebitnih kupcev, ki naj bi ponudbo pogojevali s pridobitvijo 100-odstotnega deleža, nato ni prišlo.