c S
Na komisiji DZ pozivi za preprečitev konfliktov interesov na ZZZS 19.01.2018 07:50 Ljubljana, 18. januarja (STA) - Komisija DZ za nadzor javnih financ se je danes seznanila z revizijama poslovanja pokojninskega zavoda in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za leto 2015, v katerih je izrečeno mnenje s pridržkom. Nekateri člani so pozvali k ukrepom, ki bi na ZZZS preprečili konflikte interesov.

Računsko sodišče je o pravilnosti poslovanja ZZZS v letu 2015 izreklo mnenje s pridržkom, ker je ugotovilo, da je zavod v nasprotju z zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju porabil 1,3 milijona evrov za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu, kar po opozorilu računskega sodišča ni storitev, katere plačilo se krije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, je danes med drugim povedala Nataša Musar Mišljević z računskega sodišča.

Generalni direktor zavoda Marjan Sušelj je dejal, da je promocija zdravja na delovnem mestu zelo aktualna, saj se prebivalstvo stara, bolniški stalež pa se povečuje. Z vlaganjem v osveščanje o pomenu zdravja in varnosti na delovnem mestu in drugimi ukrepi se je bolniški stalež znižal, je poudaril.

Po njegovih besedah so sicer usmeritev računskega sodišča "vzeli zares", tako da tovrstnih razpisov ni več. Področje pa se zdaj na novo ureja v predlogu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, je pojasnil.

V razpravi so Julijano Bizjak Mlakar iz DeSUS zanimale posledice ugotovitve, da so člani upravnega odbora zavoda odločali o razdelitvi 1,3 milijona evrov sredstev iz razpisa in jih 60 odstotkov tudi sami dobili. Tu je šlo po njenih besedah za očitno nasprotje interesov.

Z njo se je strinjal predsednik komisije Andrej Šircelj iz SDS. Menil je, da bi zavod moral imeti predpis, ki bi preprečeval konflikte interesov. Šušelj je pri tem zagotovil, da zavod ima ustrezne notranje predpise v ta namen.

Musar Mišljevićeva pa je pojasnila, da so zavod opozorili na primer in takega ravnanja pri njih ni več. Niso pa imeli pravne podlage, da bi zahtevali povrnitev sredstev, je dodala.

V reviziji poslovanja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) so med drugim ugotovili, da Zpiz v matični evidenci uživalcev pravic ni zagotovil vseh podatkov, kar ni v skladu z zakonodajo.

Na področju matične evidence je zavod v zadnjih letih naredil velik napredek, je poudaril generalni direktor zavoda Marijan Papež. Pričakuje, da se bodo tudi v prihodnje pojavljale podobne ugotovitve kot v obravnavani reviziji, saj gre kar za blizu 50 milijonov podatkov. Do leta 2021 pa bo popolnost podatkov 99-odstotna, je napovedal.

V razpravi je Bizjak Mlakarjeva izrazila upanje, da bodo neplačani prispevki v prihodnje čim bolj dosledno izterjani. Sistem bi bilo treba po njeni oceni urediti tako, da izpada prihodkov zaradi neplačanih prispevkov ne bi bilo.

Po besedah generalnega direktorja Papeža pa so v znesek neplačanih prispevkov konec leta 2015 v višini 584 milijonov evrov vključene tudi terjatve, ki še niso zapadle. Od omenjenega zneska je zapadlih terjatev približno 300 milijonov evrov, je dejal.