c S
Novogoriška občina bo uredila novo obrtno-podjetniško cono 18.01.2018 15:34 Nova Gorica, 18. januarja (STA) - Mestna občina Nova Gorica in družba Projekt sta danes podpisali pismo o nameri o odkupu zemljišč za ureditev obrtno-podjetniške cone Meblo vzhod, s čimer se začenja uresničevanje več kot desetletje stare zamisli o oblikovanju te cone. Občina bo za odkup zemljišč in ureditev komunalne infrastrukture namenila okrog pet milijonov evrov.

Skoraj dva milijona evrov je vredno zemljišče, ki ga bo občina odkupila od družbe Projekt, dodatne tri milijone evrov pa bodo namenili za izgradnjo komunalne infrastrukture obrtno-podjetniške cone. To je sicer največja investicija na področju gospodarstva v zadnjih desetletjih v novogoriški občini, so povedali.

O odkupu zemljišča bodo 1. februarja odločali novogoriški mestni svetniki ob glasovanju o drugem rebalansu letošnjega občinskega proračuna. Rebalans naj bi sicer vključil še eno večjo investicijo v občini, in sicer odkup Mercatorjeve trgovine Kemometal v Novi Gorici, kjer želijo v prihodnosti urediti center kreativnih praks z Mladinskim centrom in Ehišo.

Do gradnje komunalne infrastrukture na območju obrtno-podjetniške cone Meblo vzhod bi lahko prišlo že letos, saj ima občina sprejet občinski prostorski načrt, ki predvideva tako dejavnost na območju med nekdanjo tovarno Meblo in kompleksom nekdanjega Mipa.

V obrtno-podjetniški coni Meblo vzhod, veliki dobrih 47.000 kvadratnih metrov, bo bodočim investitorjem na voljo 17.758 kvadratnih metrov pokritih površin. Na občini predvidevajo, da jo bodo napolnili do leta 2023.

Prvi načrti za ureditev te cone segajo že v leto 2005, zato je že čas, da se tudi uresničijo, je danes ob podpisu pisma o nameri dejal direktor podjetja Projekt Vladimir Durcik. Pri Projektu so v preteklosti od posameznih lastnikov odkupili zemljišča na tem območju, ker so sami načrtovali gradnjo, a so jim načrti padli v vodo zaradi gospodarske krize.

Tako bo zdaj novogoriška občina kot lastnica ponujala nepremičnine zainteresiranim investitorjem, ki jih bo vabila k nakupu z razpisom po ureditvi komunalne infrastrukture. Kot je danes povedal novogoriški župan Matej Arčon, razmišljajo o tem, da bi investitorjem kar najbolj pomagali tudi tako, da bodo cene zemljišč ugodne, morda bodo ponudili celo subvencije za poplačilo komunalne opremljenosti zemljišč.

Direktorica Severnoprimorske gospodarske zbornice Nevenka Volk Rožič in predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica Zoran Simčič sta poudarila, da primanjkuje primernih nepremičnin za poslovno gradnjo in je zato po njih veliko povpraševanja. Po primernih zazidljivih zemljiščih povprašujejo tudi podjetniki z italijanske strani meje.