c S
V Hinjah pri Žužemberku infrastrukturno urejanje obrtno-industrijske cone 18.01.2018 15:34 Žužemberk, 18. januarja (STA) - Občina Žužemberk je pri Hinjah danes podpisala izvajalsko pogodbo za infrastrukturno ureditev tamkajšnje obrtno-industrijske cone. Občina, ki bo za naložbo odštela približno 100.000 evrov, namerava omenjeno območje kasneje letos še razširiti in z novimi delovnimi mesti zaustaviti odseljevanje s tega suhokranjskega demografsko ogroženega območja.

Žužemberški župan Franc Škufca je ob današnjem podpisu pogodbe povedal, da si od komunalno urejene in razširjene hinjske obrtno-industrijske cone obetajo okrepitev proizvodnje zdaj tam delujočega edinega podjetja, hkrati pa prihod novih podjetij.

Stavijo predvsem na vse vrste predelovalnih, proizvodnih in obrtnih dejavnosti, na skladiščne, prometne in spremljajočih dejavnosti, kot so trgovina, gostinstvo, finančno posredništvo, dejavnosti javne uprave in druge dejavnosti.

Prvi del naložbe, ki naj bi jo končali do konca marca, obsega gradnjo dostopnega 200-metrskega cestišča, meteorne kanalizacije, vodovoda, javne razsvetljave, elektro-kabelske kanalizacije in telekomunikacijskih vodov, je navedel.

Škufca je dodal, da je občina z Elektrom Kočevje že sklenila dogovor za nadaljevanje projekta oz. za drugi, dodatni del naložbe, ki bo obsegal tudi širitev hinjske obrtno-industrijske cone in komunalno ureditev petih hektarov zemljišč.

Za izvedbo drugega dela naložbe bodo objavili nov razpis, gradbena in druga dela pa naj bi končali do konca leta, je še napovedal Škufca.

V hinjski obrtno-industrijski coni za zdaj deluje le podjetje SK, ki sodi v kovinsko-predelovalno industrijo. Ima 23 zaposlenih, njegov direktor Janez Škufca je danes napovedal, da bodo njihovo število letos okrepili za deset, širitev omenjene cone in njihove proizvodnje pa bo prinesla še dodatna delovna mesta.