c S
Za 50 projektov lokalnih akcijskih skupin dobra dva milijona evrov 18.01.2018 15:34 Ljubljana, 18. januarja (STA) - Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v okviru mehanizma CLLD odobrilo sredstva za izvedbo operacij Lokalnih akcijskih skupin (LAS). Potrjenih je bilo prvih 50 projektov v skupni vrednosti nekaj več kot tri milijone evrov, od tega bodo v okviru mehanizma sofinancirali dobra dva milijona evrov, so sporočili iz ministrstva.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je izpostavil, da gre sicer na prvi pogled za majhne projekte, a ti ljudem v lokalnem okolju pomenijo veliko. Kot je naštel, gre med drugim za turistične in infrastrukturne projekte, kot so kolesarske poti, ter oblikovanje kmetijskih zadrug za bolj konkurenčen nastop na trgu.

Največji projekt v okviru mehanizma CLLD je projekt LAS Haloze oz. Vinarske zadruge Haloze, ki ji je uspelo za operacijo povezovanje in blagovna znamka za kakovost vin v Halozah pridobiti sofinanciranje v višini dobrih 199.000 evrov, so sporočili iz ministrstva.

S podporo in vlaganjem v tehnološki razvoj bo zadruga omogočila razvojno prestrukturiranje, zato Počivalšek upa, da bodo mladi zaznali priložnost za ustvarjanje lastnih dejavnosti in delovnih mest ter se bodo znova začeli ukvarjati z vinogradništvom. "Le s povezovanjem ponudnikov v enotno blagovno znamko se lahko doseže primeren učinek in vidni rezultati, morda nam do neke mere uspe celo ustaviti odseljevanje mladih," je dodal minister.

Med večjimi prejemniki javnih sredstev v okviru mehanizma CLLD so na ministrstvu izpostavili še Zavod za trajnostni razvoj temeniške in mirnske doline, ki bo za projekt povezovanja certificiranih ponudnikov storitev ali produktov za skupen pristop na trgu prejel slabih 133.000 evrov.

Projektu spodbujanja trajne mobilnosti in urbane ureditve Mežiške doline bo namenjenih 95.000 evrov, projekt pa je namenjen urejanju urbanih naselij Mežiške doline, dvigu kvalitete življenjskega prostora in s tem kvalitete bivanja prebivalcev tega območja.